Hade han kunnat vinna även om Vettel varit med?

Ingen diskussion. Årets upplaga av Abu Dhabis gp kommer inte att gå till historien som ett av säsongen mest spännande lopp. Förra året blev vi bortskämda med ett synnerligen spännande lopp och Sebastian Vettel vann sin första titel.

I år kom han bara till andra kurvan. Något hände med höger bakhjul och när han kom tillbaka till depån hade hjulupphängningen fått så mycket stryk att han kunde inte fortsätta.

Världsmästaren Sebastian Vettel kunde dock trösta sig med en present från en annan mästare från musikens värld. Sebs favoritgrupp är The Beatles och han fick en gitarr av ingen annan än Paul Mcartney.

När han höll den i händerna såg han ut som han just firade tredubbel födelsedag och julafton på samma gång.

En av de första som pratade med Seb när han stod i garaget och såg mäkta förgrymmad ut av mr f1 själv. Bernie Ecclestone, som gillar Sebastian. Han erbjöd honom en plats i sitt privatplan med avgång ett par timmar senare.

För första gången på mycket länge så log Lewis Hamilton och han hade verkligen anledning. Efter allt privat trubbel och krascher med Felipe Massa hade en äntligen en helg, som han själv sa, där han hade skallen full av idéer om bilen och inte en massa negativa tankar.

Hade han kunnat vinna även om Sebastian varit med?

Jag tror det inte men för Lewis spelar det ingen roll. Han vann och det är det enda som räknas.

Vad jag och många andra inte fattar är vad den annars så perfekta organisationen gjorde när de kallade in Mark Webber på näst sista varvet för att byta däck. En av de mest förvånade var Jenson Button som blev trea.

Mark hade haft ett taskigt första stopp och gjorde sedan en snygg uppkörning och kom ifatt ledargruppen igen. Synd att hans chanser försvann för nu tror jag det blir omöjligt för honom att bli vice mästare. Den platsen tippar jag går till Jenson Button.

Fernando Alonso var kanske den mest nöjda av de tre på pallen.

Han hade 72 f1 pokaler från alla banor som man kör på plus från några som inte finns med på kalendern längre. Den ende trofén som saknades i samlingen var en från Abu Dhabi. Nu har den också.

Fredrik af Petersen
motor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".