Gunilla Lindberg.

OS: Deltagarantalet ska bantas

Taket krossades igen i Aten. På tok för många deltagare var med. Nästan tusen fler än det var tänkt.
Inför Peking-OS om fyra år kommer utrensningar att ske inom OS-sporterna. I juli klubbas förändringarna igenom.

En utredning pågår, men Gunilla Lindberg, hon som är vicepresident i Internationella Olympiska Kommittén, vet vad hon tycker.
 – Personligen tycker jag att det är väl många discipliner i vissa idrotter, som till exempel gymnastik och simning. Vi borde ha discipliner som inte ligger för nära varandra, så att inte samma aktiva kan ta så många medaljer, säger Lindberg.
Dåliga nyheter för simmare som Thorpe och Phelps som utmålas som superstjärnor – mycket för att de staplar guldmedaljer under ett OS.

Men de internationella sim- och gymnastikförbunden, ja alla förbund, är själva med och ger synpunkter inför IOK:s beslut om hur OS ska stöpas om inför Peking.
 – Dels fanns särskilda observatörer i Aten, som åkte runt och tittade på hur det fungerade inom de olika sporterna. Dels har vi skickat ut frågeformulär till alla berörda förbund. Sedan skall vi se över alla idrotter igen. Och vårt förslag skall läggas fram för beslut på IOK-sessionen i Singapore i juli, säger Gunilla Lindberg.

Ingen idrott riskerar att försvinna till Peking-OS. Ingen ny tillkommer heller, absolut inte kampsporten wushu, som arrangörerna ivrade för att ha som officiell sport.
Redan i juli i Singapore ska IOK också besluta om de helt nya idrotter som knackar på inför OS 2012. Då avgörs det.
Kommer någon av dessa fem sporter in under de olympiska ringarna 2012? Golf, squash, karate, rugby eller rullskridsko?Mötet i juli kan bli tidernas största modernisering av OS.

På julimötet avgörs också var 2012 års OS ska hållas. I New York,  Moskva, Madrid, Paris eller i London.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".