"Foppa" inte glömd i Kanada och USA

På lördagen är han i Karlstad med sitt Modo, men tro inte att Peter Forsberg är glömd i USA och Kanada.
Det nya numret av facktidningen The Hockey News, som kommer ut nästa vecka, pryds nämligen av den skäggige ångermanlänningen från en match i den svenska elitserien.
En Modo-tröja på förstasidan, alltså.

Tidningen ägnar tre helsidor åt ”Foppa” och åt det faktum att han kommer att spela hela säsongen i Sverige.

Samtidigt börjar fler och fler fundera över hur länge spelarna kommer att hålla sams. Hur länge lock-outen verkligen kommer att vara. För om ett par veckor skulle den första av årets tretton löneutbetalningar för NHL-spelarna komma. Spelarna får lön var fjortonde dag med start i mitten av oktober och sista checken dyker upp i mitten av april.

Snittspelaren i NHL får en miljon kronor varje gång. En stjärnspelare med 80 miljoner om året missar sex miljoner kronor var fjortonde dag hela vinter.

Fast sanningen är också att många spelare tjänar betydligt mindre, visserligen upp mot en halv miljon i varje lönekuvert. Och då ska man veta att dom här hockeygrovjobbarnas karriärer bara är i snitt fyra år. Stoppas hela årets NHL-säsong går dom miste om en fjärdedel av dom pengar dom skulle tjänat under hela sin NHL-karriär. Dessutom har många av dom här spelarna kontrakt som går ut efter säsongen. Med en lång konflikt som riskerar att slå undan fötterna för flera klubbar, kan det nästa säsong vara färre jobb att slåss om. Och då blir grovjobbarna arbetslösa.

Fortfarande finns dock spelare som får lön från sina klubbar. Spelare som var skadade när konflikten bröt ut betalas nämligen så länge dom inte är i speldugligt skick.

Konflikten har också fått konsekvenser för andra än spelarna. Kontorspersonal permitteras eller få gå ner på fyradagarsvecka. Givetvis med löneavdrag. Och fansen börjar inse att det kanske inte blir någon hockey den här vintern. Läget är helt låst – klubbarna vägrar vika sig i kärnfrågan, ett lönetak där ingen klubb ska betala mer än 220 miljoner kronor i löner varje år. Spelarna vägrar acceptera – men hur lång tid tar det innan en majoritet börjar sakna slantarna som normalt trillar in var fjortonde dag?

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista