Segling

Team Anna Kjellberg går bra i VM-seglingen

1:08 min

Matchracingbesättningen Team Anna Kjellberg ligger på kvartsfinalplats efter andra omgången.

Det fortsätter att gå bra för den svenska matchracingbesättningen Team Anna Kjellberg som ligger på kvartsfinalplats efter nio av femton matcher i VM seglingarna i Perth.

I starbåten hade Fredrik Lööf och Max Salminen en blandad första tävlingsdag och ligger 10 efter två seglingar.

Team Anna Kjellberg fortsätter att segla bra i matchracingseglingens andra omgång.

Dagens facit blev tre vinster och en förlust och Team Kjellberg ligger på en delad andra plats med 6 - 3 i matchfacit. Det stora antalet båtar, det är 16 besättningar som gör upp om de fyra resterande kvartsfinalplatserna, gör att tabellen haltar och gör läget lite svåröverskådligt.

Så här ser det ut i toppen:
Australien 2: 7 - 3
Storbritannien 6 - 1
Sverige 6 - 3
Australien 1 5 - 2
Nya Zealand 5 - 3
Portugal 5 - 3
Nederländerna 5 - 4

Övriga har fyra segar eller färre, samtliga skall segla 15 matcher innan de fyra bästa går till kvartsfinal.

Söndagen var första tävlingsdag för Starbåtsklassen där Fredrik Lööf och Max Salminen öppnade med ett bra och ett dåligt resultat 18:e plats i första seglingen följdes upp med en fjärdeplats i andra.

Totalt ligger de tia.

Lööf och Salminen var inte ensamma om att sprida resultaten på öppningsdagen Scheidt och Prada från Brasilien som tillhör storfavoriterna ligger platsen före Lööf med placeringarna 13 och 7.

Britterna Percy och Simpson leder efter en fjärde och en tredje plats. Det skall seglas 10 seglingar följt av en medaljfinal för de 10 bästa.

Storbritannien leder medaljligan.

De första medaljfinalerna seglades idag utan svenskt deltagande och Storbritannien har redan kopplat greppet om medaljligan med ett guld ett silver och ett brons när fyra av 10 klasser är avgjorda.

I herrarnas 470 vann Belcher och Page Australien före Britterna Patience och Bithell, Sveriges Anton Dahlberg och Sebastian Östling blev 11.

I finnjolle vann Giles Scott, Storbritannien, före Postma, Nederländerna, med lansmannen Ed Wright på tredje. Daniel Birgmark kom på 14 plats.

I Laser Radial vann Marit Bouwmeester Nederländerna, svenska Josefin Olsson 13:e plats.

I RS:X dam (brädsegling) vann Lee Korzitz Israel, ingen svensk deltagare.

Seglingsvärldens store suverän Ben Ainslie blev alltså utan sitt givna finnjolleguld.

Det var humöret som stoppade britten som fick ett vredesutbrott efter sin andraplats i den nionde seglingen i går. Ainslie ansåg sig ha blivit störd av ett TV-team.

Han bordade mediabåten och läxade upp både båtförare och fotograf medan hans egen jolle seglade herrelöst i väg. Därefter hoppade han i sjön och simmade i kapp sin egen båt.

Juryn ogillade Ainslies utbrott och diskade Ainslie från båda gårdagens seglingar, vilket ledde till att den annars överlägsne britten inte fick segla dagens final.

Att utbrottet och det missade VM-guldet skulle hota Ainslies OS start känns inte sannolikt, brittiska förbundet stänger knappast av sin bäste inför ett OS på hemmaplan.

Per Kahl
per.kahl@sr.se