handbolls-VM

VM-matchguide: Sverige-Frankrike

Frankrikes damer har kommit lite i skuggan av herrlandslaget, som varit bäst i världen under det 21:a århundradet. Men fransyskorna är i världstoppen de också, inte minst sedan Olivier Krumbholz tog över som förbundskapten 1998.

Under Krumbholz har Frankrike varit topp 6 eller bättre inte mindre än 12 gånger i OS, VM eller EM. Bäst har det gått i VM där la France nått finalen fyra gånger. 2003 blev det guld i en dramatisk final när Ungern mer eller mindre skänkte bort VM-titeln.

Fransyskorna spelar generellt sett ett snabbt, rörligt spel. Precis som på herrsidan, har Frankrike ett aggressivt och fysiskt försvarsspel. Där spelar de som Sverige 6-0, alltså med alla spelarna utmed sexmeterslinjen.

Men Sverige räknar med att de åtminstone stöter extra mot vår vänster-9 Linnea Torstenson. Ibland kan de slå om till både 5-1 eller 4-2, men i grunden spelar Frankrike 6-0.

Ett signum i anfallsspelet är de snabba kontringarna. Här måste svenskorna vara mycket snabba tillbaka, och lyckas blågult med det, är mycket vunnet. Målet för Sverige är att Frankrike bara ska få anfalla med uppställt spel.

Det kan vara tufft nog. Niometersspelarna är långa, tunga och skottstarka. I mitten styr 181 cm långa Allison Pineau, och det gäller att få henne ur humör. Frankrike har hela tre vänsterhänta niometersspelare, varav Alexandra Lacabrère gärna avlastar Pineau på mitt-9.

Kantspelet är också kompetent. Spelarna är aktiva och rör sig mycket, skapar luckor för både kantavslut och egna genombrott längre in mot mitten. Vänsterkanten med Siraba Dembele och Paule Baudouin är farligast. Spelarna är över medellängd och -tyngd för kantspelare.

I målet verkar 22-åriga Cléopâtre Darleux, som numera står i Arvor 29 från Brest. tagit över som förstekeeper efter Amandine Leynaud, Metz. Franska målvakter brukar vara bra, men ingen av de nämnda har nått upp till samma höjder som Valérie Nicolas visade upp.