handbolls-VM

"Inte direkt någon sambahandboll"

2:11 min

Förbundskaptenen Per Johansson har läst sönder Frankrikes anfallsspel - det är  in och gröta som gäller.

En bred trupp med bra spelare i de flesta positioner, det är vad som väntar Sverige när man ställs mot Frankrike i kvällens åttondelsfinal i handbolls-VM. Men också ett relativt lättläst spel.

– De har ett relativt förutsägbart anfallsspel som vi inte så ofta har problem med. Det är extremt fysiskt spel framåt när de har bollen och det brukar passa oss bra när vi själva får spela fysiskt, säger Per Johansson.

– Det är inte direkt något sambahandboll i det uppställda anfallsspelet. Deras styrkor är försvar och blixtsnabba kontringar, det är deras adelsmärken.

Det franska laget vimlar av storstjärnor, som mitt-9:an Allison Pineau, men också av flertalet humörspelare. Det gäller för Sverige att snabbt få dem ur balans.

– Det finns ett antal spelare som är upp och ner, Pineau till exempel som är en gudabenådad kvinna på handbollsplanen men som man ibland kan se inte prestera någonting. De flesta handbollsspelare är ganska nyckfulla när det ska till, liksom. Det handlar om vem som styr vem, vem som styr dansen. Och vi ska göra allt för att det är vi som ska styra den här dansen, annars kommer vi att få det svårt.

Det svenska landslaget har förlorat mot Frankrike de tre senaste möten i mästerskapssammanhang. Per Johansson ser dock en uppåtgående trend.

– Inför EM (2010) så slog vi dem, sen gör vi en dålig match i EM som präglades av mycket nervositet och mycket låg i potten. Där är vi bara ett mål i fårn. Så att då vill jag ju säga att vi har närmat oss, men de har vunnit när det har gällt tidigare, det går ju inte att sticka under stol med.