ridsport

Välkommen hem till Rolf-Göran

7:47 min

En halvtimmes bilfärd norr om Hamburg hittar vi EM-guldmedaljören Rolf-Göran Bengtsson och hans gård invid slottet i Breitenburg i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

I slottet bor Rolf-Göran Bengtssons närmaste grannar, en greve och hans familj.

I byn Breitenburg bor uppskattningsvis 600 personer, berättar Rolf-Göran.

– Hela Schleswig-Holstein är väldigt hästtätt och hästkunnigt. På sommaren när alla de här träden har blad är det väldigt gemytligt, säger världsryttaren.

Den svenske hoppstjärnan hyr stallen och bostadshusen tillsammans med danske kompanjonen Bo Kristoffersson.

Den här dagen har alla på gården gemensamt lunchmöte i värdshuset Breitenburger Fähre. Rolf-Göran Bengtsson, Bo Kristoffersson, tre anställda och ett tiotal praktikanter diskuterar det kommande jullovet. Totalt har de hand om 35 hästar.

Värdshuset ägare Frau Hahn hyllar Rolf-Göran Bengtssons som bygdens store son. Hon ser det som en stor ära att få ha svensken i byn.

– Jag tänker stänga värdshuset under OS-hoppningen i London. Då måste jag bara titta ostört, säger Frau Hahn.

Lite senare på dagen tränar Rolf-Göran med en av hans stjärnhästar, Casall.

– Han är inte så blyg av sig, säger Rolf-Göran när hingsten nafsar på Sveriges Radios mikrofon.

De åtta åren i Breitenburg på den praktiska men rätt slitna gården har tagit Rolf-Göran Bengtsson till den absoluta toppen. OS-guld i London är det stora målet för det kommande året.

– Man hade väl hoppats att man en gång skulle rida med på ett OS, men att man sen skulle kunna vara med och ta medaljer är ett plus.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sr.se