Therese Lundin skadade båda korsbanden.

Korsbandsskador vanliga i damfotboll

Skador på främre korsbandet i knät är mer än dubbelt så vanligt hos fotbollsspelare i damallsvenskan som i herrallsvenskan. Det visar en undersökning som gjorts av två skånska läkare.

– Vi skulle göra en inläggsövning på träningen där jag skulle gå på avslut. Jag skulle avsluta på volley och fastnade med foten i gräset och fick en tackling samtidigt och vred till det, säger Therese Lundin som spelar i Malmö FF och har slitit av korsbandet i både höger och vänster knä.

Förvånande stor skillnad
Sjutton procent av spelarna i damallsvenskan 2004 har någon gång slitit av det främre korsbandet. När en likadan undersökning gjordes i herrallsvenskan för tre år sedan var siffran hälften så stor.

Det har länge varit känt att kvinnor lättare drabbas av skada på främre korsbandet, men att siffran skulle vara så hög förvånar Markus Waldén som är en av läkarna som gjort undersökningen.

”Kvinnor är tröttare”
Varför kvinnor drabbas mer än män är ännu inte klarlagt. Men det finns anatomiska teorier om att kvinnors bredare bäcken gör att knät har en annan vinkel och att kvinnors knäled är rörligare.

Therese Lundin tror också att det kan bero på att kvinnor på elitnivå är tröttare än män när de det är dags för match och träning och därför har en sämre koordination mellan muskler och nerver.

– De flesta damfotbollsspelarna i allsvenskan har ingen möjlighet att vila så mycket som man behöver göra mellan träningarna. De flesta kommer från heltidsjobb direkt till träningen och är kanske lite trötta i både huvudet och kroppen. Jag tror att en sådan sak kan påverka, säger Therese Lundin.

Statistiken över damernas skador på det främre korsbandet har tagits fram av läkarstuderande Tomas Åkesson vid läkarlinjen i Malmö och läkaren Markus Waldén vid centralsjukhuset i Kristianstad och presenteras på läkarstämman i Göteborg i november.

Richard Martinsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".