Innebandy

Peter Ahnberg om domarnivån: "En resursfråga"

3:15 min

Radiosportens innebandyexpert Peter Ahnberg håller med om den kritik som riktats mot domarna i Superligan men menar att det är lönenivåerna som är för låga.

Storvretas Hannes Öhman riktade kraftig kritik mot domarkåren efter söndagens seger mot Warberg, och domarbasen Thomas Thim höll med om att nivån är för ojämn.

Radiosportens innebandyexpert Peter Ahnberg menar att problemet står att finna i bristande rutin.

– Vi har ett generellt problem inom innebandyn att behålla äldre människor och så är det även på domarsidan. De rutinerade och äldre domarna finns ju inte och det är bara någon eller ett par som har passerat fyrtio.

Hur ska man göra för att komma till rätta med problemet så att det blir en jämnare nivå överlag?

– Det är klart att vi landar i att det här som i många andra delar av svensk innebandy. 2300 till 2500 i ersättning för en match i högsta länge är inte tillräckligt mycket som drivkraft för att man ska vilja vara med länge.

I takt med att spelet innebandy både blir snabbare och mer krävande, finns det en risk att spelarna så att säga sticker ifrån domarna?

– Det är ju så att nivån för något år sedan var väldigt hög när det gällde bedömning. Nu har man backat lite på det och blåser lite snabbare, det är ju en väldigt tuff uppgift för domargruppen att hitta en nivå som är bra för spelare, publik och dom själva-

Är du orolig för att den här debatten kommer att hänga kvar?

– Domarnivån kommer ju alltid att diskuteras, det gör den ju i alla idrotter. Sedan kommer det finnas både bra domare vissa år och mindra bra andra. För innebandyn gäller det att behålla domarna så att de får erfarenheter och kunskap över tid, summerar Peter Ahnberg. 

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista