Säkerhetsluckor på Råsunda arena.

Råsunda döms ut av säkerhetschefer

Råsunda har flera allvarliga säkerhetsluckor. Det anser de säkerhetsansvariga i både Hammarby och AIK. 
Bland annat har personer som avvisats från läktarna lätt kunnat ta sig in igen genom lättöppnade nödutgångar, säger Henrik Koch, säkerhetsansvarig i AIK till Radiosporten.

Enligt Koch inträffade detta bl a under landskampen mellan Sverige och Ungern för någon vecka sen. Nödutgångarna ska enligt brandförsvaret vara lätta att öppna och detta utnyttjas lätt av personer som vill in igen.
 – Vi har ju vakter som ska sköta bevakningen vid de här dörrarna, men så fort man blandar in den mänskliga faktorn så ökar risken för att obehöriga kommer in på läktaren, säger Henrik Koch.

Både Hammarbys och AIK:s säkerhetsansvariga hävdar också att Råsunda, byggt 1957, är så omodern på sina håll att miljön i sig inbjuder till vantrivsel bland fansen och därmed ökar också risken för oroligheter.
- Folk får gå på toaletten i bajamajor, det är mörkt och murrigt och grå betongmiljö, alltså inte speciellt inbjudande, konstaterar båda två.

Hammarby vill flytta derbyn
Och Hammarby tycker att Råsunda numer är så dåligt ur många aspekter att man redan till nästa säsong vill flytta sina derbymatcher till Söderstadion istället. Beslut om det kan komma redan under hösten.
 – Det vore mycke bättre för oss. Där har vi bättre koll på in-och utpasseringar och dessutom är det trevligare miljö på Söderstadion, säger Peter Thunell, säkerhetschef i Hammarby.

Henrik Koch tycker även att brandsäkerheten på Råsunda är under all kritik.
 – Vad händer om det utbryter en brand på den trånga östra läktaren t ex, frågar sig Koch och efterlyser snarast en rejäl ombyggnation av nationalarenan. Något som diskuterats en längre tid. 

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista