Angrepp mot grekiska journalister

Knivhugg mot en journalist. Och en flaska bensin ivägskickad till en tidningsägare.
Rapporter från Grekland talar om klara exempel på att människor med våldsamma metoder försöker tysta journalister som vill rapportera om och kanske avslöja dopningsbrott inom grekisk idrott.

Redan under pågående OS rapporterade Radiosporten om att undersökande journalister i Grekland motarbetades kraftigt. Uppgifter sa oss att t.o.m. tidningsägare och chefredaktörer manade sina egna reportrar att hålla tyst om bruk av prestationshöjande medel.

Men det nya nu handlar om utomstående förövare, bl.a. en som nyligen handgripligen gav sig på och knivhögg reportern Filippos Sirigos.

Och en polisrapport som citeras av nyhetsbyrån Reuters avslöjar att ägaren till den dagstidning där Sirigos arbetar fått sig tillsänd både ett antal gasbehållare och en flaska eldfängd bensin.

Det som väntas just den här veckan är besked om huruvida dopningsbrotten som sprinterstjärnorna Kenteris och Thanou, och deras förre coach, gjort sig skyldiga till, ska leda till civilt åtal.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".