cykel

Stjärncyklisten dopad - stängs av

4:43 min

Spanjoren fråntas flera segrar på grund av måndagens dopningsdom.

– Skönt att det kom till ett slut, ett domslut i det här fallet, säger den svenska förbundskaptenen Glenn Magnusson till Radiosporten.

Alberto Contador fastnade i en dopningskontroll redan under Tour de France 2010, men det slutgiltiga beslutet om en eventuell avstängning har dragit ut på tiden.

Contador friades av det spanska cykelförbundet, trots att dopningsprovet visade spår av det förbjudna preparatet clenbuterol. Det internationella cykelförbundet UCI och antidopningsbyrån Wada överklagade dock till skiljedomstolen Cas.

Contador har hävdat att han fått sig det otillåtna ämnet via förorenat kött.

Avstängningen gäller retroaktivt från 2010 och fram till den 6 augusti i år. Så i sommar kan han tävla igen. Känns inte det lite märkligt?

– Det kan vi nog tycka men så är regelverket, säger Glenn Magnusson.

Nu är Alberto Contador fälld och blir av med sina segrar i Tour de France 2010 och Giro d´Italia 2011 och det blir nya segrare. Det har också hänt förr, som t ex när Floyd Landis vann Tour de France och han fråntogs segern när väl touren rullat i mål

Hur illa är det för cykelsporten att det inte avgörs på plats och man får en värdig segrare från början?

– Det tycker jag är det allra värsta och tråkigaste i hela historien. Till att börja med är det cyklisternas fel. Men det är en annan sida också att de som handskar de här frågorna - man måste sköta det snabbare. det ska inte flera år att kora en segrare.

Vilket anseende har Contador haft i cykelvärlden den senaste tiden?

– Jag tycker det har varit mycket frågetecken kring honom, det har varit lite tveksamheter.

Robert Tennisberg och TT
radiosporten@sr.se


Våra tidigare nyheter om Contador:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista