Mats Sundin - en karriär full av framgångar

1:58 min

Mats Sundin är en de största svenska hockeyspelarna genom alla tider. En naturlig ledare på isen som fick vinna allt som går att vinna, utom en Stanley Cup med sitt Toronto Maple Leafs.

Mats Sundin startade sin karriär i hemförorten Sollentuna, där han redan från början sågs som en stor talang.

Som 15-åring var han framträdande när Stockholm vann TV-pucken, och han blev uttagen i samtliga pojk- och juniorlandslag.

Juniorkarriären fortsatte i Djurgården, sedan barnsben Sundins favoritlag. Dif lånade säsongen 1988/89 ut honom till samarbetsklubben Nacka i den näst högsta serien.

Efter ett år i Nacka blev Mats Sundin på våren 1989 som första europé vald som nummer ett i NHL-draften, av nystartade laget Quebec Nordiques.

Sundin är fortfarande enda svensk att bli draftad som etta.

Med detta i ryggen var förväntningarna stora inför Sundins första säsong i Djurgården. Till en början hade han svårt att ta en ordinarie plats men blev allt mer framträdande ju längre säsongen gick.

I slutspelet 1990 var han dominerande och gjorde sju mål på åtta matcher när Djurgprden försvarade SM-guldet.

Den fina formen gav Sundin en plats i truppen som bärgade ett silver i VM i Schweiz.

Efter den framgångsrika första säsongen valde Sundin något överraskande att lämna Elitserien för spel i Quebec, på den tiden var det ovanligt att "sticka tidigt" till NHL.

Första säsongen i NHL var klart godkänd av Sundin, med 58 poäng.

Efter avslutad säsong åkte Sundin till VM och var den starkast bidragande faktorn till det svenska guldet, han vann VM:s skytte- och poängliga.

I gruppspelsmatchen mot Finland gjorde han två mål när Sverige vände 2-4 till 4-4 i slutminuten.

I finalen mot Sovjetunionen avgjorde han genom att i slutperioden sätta 2-1.

Ett år senare var det åter dags för Sundin att leda Tre Kronor till ett VM-guld. Han anslöt till Conny Evenssons unga lag och stod för flera avgörande insatser på vägen fram till titeln.

Bland annat ett avgörande mål i kvartsfinalen mot Ryssland.

Följande säsong 92/93 blev Sundins poängmässigt bästa i NHL. På 82 matcher gjorde han 114 poäng, varav 47 mål.

Efter en inte lika bra säsong 1993/94 valde Quebec att byta bort Sundin till klassiska Toronto.

Sundin fick dock vänta på sin debut i Toronto, då det under hösten var lockout i NHL. Mats tog då chansen att spela i Djurgården igen.

När det väl blev spel i NHL gjorde han 47 poäng på 47 matcher för sin nya klubb.

1996 tog han över som lagkapten i Toronto efter Doug Gilmour och blev därmed förste europé att ha den rollen i Maple Leafs.

Följande år gjorde han 94 poäng, hans bästa notering i Toronto-tröjan och hans näst bästa i NHL.

1998 var Sundin med och vann VM-guld med Tre Kronor. Han vann därmed sitt tredje guld. En rekordnotering för svenska spelare han delar med Sven Tumba och Jonas Bergqvist.

1999 tog sig Toronto till seminal i Stanley Cup-slutspelt, men fick se sig besegrade av Buffalo. En gång till, 2002, skulle Toronto ta sig till semifinal med Sundin i laget men även då blev det förlust.

Att inte ha fått spela Stanley Cup-final blir det enda stora Mats Sundin inte uppnått i sin karriär.

Klassiska Toronto har inte vunnit Stanley Cup sedan 1967 och hade Sundin som lagkapten tagit dem till en titel hade han idag haft ännu högre status i den hockeytokiga staden.

Under NHL-strejken säsongen 2004-05 valde Mats Sundin att inte spela i Elitserien, utan tog ett sabbatsår från hockeyn.

Följande säsong var det spel i NHL igen och även om Sundin gjorde en bra säsong missade Toronto slutspel för första gången på fem år.

2006 blir istället ihågkommet för Sundins stora framgång med Tre Kronor - han var lagkapten för det lag som vann den stjärnspäckade OS-turneringen i Turin.

Sundin spelade fram Nicklas Lidström till det avgörande målet i finalen mot Finland.

Hösten 2007 gjorde han sin 917:e poäng för Toronto och slog därmed rekord som bäste poängplockare i klubbens historia.

I tolv av sina tretton säsonger i klubben var Mats Sundin lagets bästa poängplockare.

Efter vårsäsongen 2008 meddelade Toronto att de inte hade för avsikt att förlänga Sundins kontrakt, han var nu en så kallad "free agent".

I december skrev han på för Vancouver Canucks, i hopp om att äntligen få vinna Stanley Cup.

Favorittippade Vancouver fick dock ge sig i semifinal mot Chicago. Det skulle bli karriärens sista match för Mats Sundin.

Den 30 september 2009 meddalde han på en presskonferens i Stockholm att han valt att avsluta sin karriär som hockeyspelare.

Radiosporten
hockey@sr.se