cykel

Stängs av - efter karriären

1:39 min

Den förre cykelstjärnan Jan Ullrich lade av 2007. Nu, fem år senare, fälls han för bloddopning.

Jan Ullrich var länge en Tysklands mest kända och mest beundrade idrottspersonligheter genom tiderna.

Sen den långa dopningsskuggan efter honom dök upp 2005 har hans gloria dock succesivt hamnar mer och mer på sne och dagens dom mot honom gör honom i många stycken till något av en fallen tysk idrottshjälte.

Ullrichs talesperson har utlovat ett uttalande från Ullrich själv, antingen ikväll, eller imorgon bitti, men på en sponsorträff tidigare idag, före det att domen kom, sa Ullrich att det är skönt att den slutgiltiga domen i det här ärendet äntligen presenteras.

- Jag har lidit mycket av denna långtråkiga historia. Med dagens dom kommer den avslutas och vad domen än säger kommer den inte ändra något för min framtid, sa Ullrich.

Lite ironiskt möjligen var att det företag som Ullrich sponsrade för har som slogan att deras hårvårdsprodukter är som "Doping für die Haare", på svenska, "dopning håret."

38 årigen från Rostock är den ende tysk som vunnit Tour De France, det var 1997, och hans seger där var för den tyska cykelsporten i storhet och betydelse att jämföra med vad Boris Beckers första wimbledontrium 1985 var för tysk tennis. Dvs ett totalt genombrott. Ullrich avslutade sin karriär 2007.

Ordföranden för tyska olympiska kommitten sa att det är bra att visshet nu äntligen råder i ullrichfrågan.

Men att det är bekllagligt att Ullrich själv inte tagit chansen att bringa klarhet i den här frågan tidigare.

Och Ullrichs tidigare lagkamrat Rolf Aldag sa :

- Dagens dom är egentligen inte det intressant, utan hur Jan Ullrich kommer försöka förklara sig.

Ullrich har hittills förnekat alla dopningsanklagelser.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sr.se