champions league

Skrälläge för Bayer Leverkusen mot Barcelona

2:53 min

Det är ett något modfällt och av skador sargat Barcelona som i kväll gästar Bayer Leverkusen i den första åttondelsfinalen i Champions league.

Anfallsstjärnan David Villa, mittfältaren Ibrahim Afellay och den egna talangen Andreu Fontàs är samtliga långtidsskadade i det Barcelona som i kväll stöter på det första slutspelshindret i sin strävan att försvara sin Champions league-titel från i maj 2011.

Lägg därtill att laget har haft skadeproblem med den magiska mittfältstriangeln Xavi Hernández, Andres Iniesta samt Sergio Busquets och fram kryper en bild av ett minst sagt sargat stjärnlag.

– Man kan prata om att Barcelona är för mätta eller har vunnit för mycket, men jag tror att den största förklaringen ligger i att de inte har haft någon kontinuitet. Spelarna har inte varit hela, säger Radiosportens fotbollsexpert Emelie Ölander och tillägger:

– I ligan har de haft väldigt svårt på bortaplan så när de nu åker till Tyskland har de det med sig att de har det tufft.

I den spanska ligan är avståndet till serieledande ärkerivalen Real Madrid nu uppe i tio poäng.

– Skulle de vinna Champions league och spanska cupen gör det inte så himla mycket att de förlorar ligatiteln till Real Madrid. Men skulle de inte ta de här två titlarna, då blåser det, säger Ölander.

Bayer Leverkusen är liksom Barcelona avhängda från ligatitelracet med sin sjätte plats i Bundesliga, men tyskarna visade i gruppspelet i Champions league att man kan störa storlagen. Framför allt på hemmaplan där man besegrade Chelsea.

– Det här är ett lag som är lite bättre mot just bättre motstånd. De har haft problem i både Bundesliga och Champions league med att föra matcher men gjorde sina bästa matcher i gruppspelet mot Chelsea, säger fotbollsexpert Richard Henriksson och tillägger:

– Jag tror att det kan passa Leverkusen att gå in i den här matchen med de förutsättningarna.

I kvällens andra åttondelsfinal i Champions league ställs Kim Källströms Lyon mot skrällgänget Apoel Nicosia från Cypern.

Vad våra fotbollsexperter Emelie Ölander och Richard Henriksson tror inför det mötet hör du i ljudklippet uppe till höger.

Andreas Matz
andreas.matz@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se