snowboard

18-åring Sveriges stora VM-hopp i slopestyle

4:18 min

Den nya olympiska grenen slopestyle kör sitt VM i Oslo just nu. En gren där Sverige tillhör världstoppen och de största förhoppningarna knyts till Niklas Mattsson.

18-årige Mattsson, som kommer från Leksand i Dalarna, tog sig på tisdagen vidare till semifinal efter att ha varit bäst i samtliga omgångar som hittills har körts.

Slopestyle är en spektakulär form av snowboard med hopp, rails (räcken att göra trick på) och ibland även en pipe i själva banan.

Slopestyle kan bli en höjdare för Sverige med goda medaljchanser i Sotji om två år. Radiosporten knöt kontakt med veckans VM-hopp för att lära känna den häftiga, växande grenen.

– Banan här i VM består mest av hopp och räcken. Den har en linje som passar mig jättebra, säger Niklas Mattsson. Han berättar också i Radiosport-intervjun om pipes och "kanaler", som kan finnas bland hindren som en slopestyleåkare ska passera.

I slopestyle sker ingen tidtagning. Det finns en domare på varje hinder som sätter poäng på tricken, och därtill en annan domare som bedömer "flytet" i åkningen.

Sverige hade en OS-medaljör i snowboard 2002 i form av Rickard Richardsson i parallellstorslalom. Men Sverige har gått bakåt i alla grenar inom snowboard - utom i slopestyle.

– Vi håller egentligen på att organisera oss ordentligt först nu, med ett riktigt landslag. Och flera av oss har börjat få stöd från Sveriges Olympiska Kommitté, säger Sundsvalls-födde Niklas Mattsson.

På onsdagen blev även Sven Thorgren från Sollentuna semifinalklar,  medan Tor Lundström från Ulricehamn slogs ut.

Också Atti Holst från Nordmaling tävlade i kvartsfinalen, men slogs ut. I VM i grenen halfpipe, som avgörs samtidigt, fanns över huvud taget ingen svensk deltagare med.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se