VM-guldet blir en rysk affär - på svensk is

Det blir ryskt guld i isracing i år igen men vilken förare som ska ta hem guldet avgörs på Studenteras i Uppsala.

Antingen tar Nikolaj Krasnikov sitt åttonde raka VM-guld eller blir landsmannen Danil Ivanov mästare för första gången. Den ryska dominansen är total med förare på de sex första platserna i VM-tabellen.

När sex deltävlingar av åtta är körda leder Nikolaj Krasnikov VM-serien som vanligt. Han har blivit världsmästare de sju senaste åren men han är i år hårt pressad av landsmannen Danil Ivanov.

Inför helgens båda avslutande VM-deltävlingar i Uppsala leder Krasnikov men bara med  fyra poängs marginal före Ivanov. Ytterligare fyra ryssar följer sedan i tabellen.

Bland förarna som inte kommer från Ryssland är österrikaren Harald Simon främst följd av Anti Aakko från Finland och svenske Robert Henderson som ligger nia.

Senast en förare utanför Ryssland vann VM var för 10 år sedan då Per-Olov ”Posa” Serenius blev världsmästare och han finns också med i helgens tävlingar i Uppsala. "Posa" som nyligen tog sitt 22:a SM-guld har fått wild card av arrangörerna. Stefan Svensson och Joakim Söderström är som banreserver redo att hoppa in om någon av de ordinarie förarna inte kan köra i helgen.

Under säsongen har fyra deltävlingar körts i Ryssland och de två senaste i Holland. På Studenternas i Uppsala körs två tävlingar där maximala poängsumman varje dag är 21 poäng till vinnaren.

Tävlingarna körs på samma is där SM-finalerna i bandy avgjordes förra helgen. En läktare har flyttats och publikkapaciteten är omkring 20 000 åskådare.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Tabellställning VM inför helgens deltävlingar:

1) Nikolaj Krasnikov, Ryssland 111p
2) Danil Ivanov, Ryssland 107p
3) Dmitri Khomitsevitch, Ryssland 98p
4) Dmitri Koltakov, Ryssland 82p
5) Eduard Krysov, Ryssland 69p
6) Sergej Karatsjintsev, Ryssland 64p
7) Harald Simon, Österrike 48p
8) Antti Aakko, Finland 45p
9) Robert Henderson 30p
10) Franz Zorn, Österrrike 28p
11) Grzegorz Knapp, Polen 24p
12) Vitali Khomitsevitch, Ryssland 23p
13) Rene Stellingwerf, Holland 18p
14) Stefan Svensson 17p
15) Mats Järf, Finland 16p
16) Jan Klatovsky, Tjeckien 16p
17) Max Niedermayer, Tyskland 9p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista