Fotboll - Champions league

Barcelona numret större än Milan

1:51 min

Barcelona besegrade Milan med 3-1 efter bland annat två straffmål av Lionel Messi. Därmed är de regerande mästarna klara för semifinal. 

Matchbilden var av det slag att det inte skulle gett några pengar om detta skulle gå att spela på hos spelbolagen. Barcelona hade mest boll, Messi var glödhet medan Milan satsade på snabba omställningar.

Mer överraskande var att Barcelonas två mål i den första halvleken kom på straff. Messi förvaltade båda på bästa sätt och gjorde därmed sitt trettonde och fjortonde mål i årets Champions league-fotboll.

Argentinaren höjde därmed rekordet två gånger, detta redan i kvartsfinalomgången.

Mellan straffmålen så hann dock Milan med att göra ett mål. Ibrahimovic spelade snyggt fram till en framrusande Nocerino som iskallt satte den bakom Valdes i Barcelona-målet.

Detta var också Milans melodi för kvällen, tidiga passningar mot Zlatan som sedan fördelade passningarna på en svärm av djupledslöpande av Milan-spelare. Men även om Milan svärmade med den äran, och kändes farliga när de stack upp, så räckte detta inte till.

För Barcelona kändes farliga hela tiden och Andres Iniesta kunde i den andra halvleken fastställa slutresultatet till 3-1.

Barcelona kommer i semifinalen få möta Chelsea eller Benfica som möts under onsdagkvällen.

I kvällens andra Champions league-kvartsfinal gjorde Bayern München processen kort med Marseille. Precis som i mötet på Stade Velodrom vann laget med 2-0, med skillnaden att Ivica Olic gjorde båda målen denna kväll.


Så var matchen:

Andra halvlek:
94.
Matchen är slut.

"Barcelona har väldigt goda chanser att bli det första laget att försvara en Champions league-titel. Oavsett om laget får möta Chelsea eller Benfica i en semifinal kommer de vara stora favoriter, ännu större favoriter än här. De är ett lag som jobbar för varandra och har den där spetskvaliteten. Inte minst Messi som är bättre än alla i dagens världsfotboll, och kanske i historiens", säger Henriksson om Barcelonas chanser till Champions league-titeln.

92. Kvällens andra Champions league-kvartsfinal är slut. Bayern München besegrade Marseille med 2-0 och är därmed vidare till semifinal efter totalt 4-0.

92. Messi skruvar frisparken över både mur och ribba.

"Det är bara akademiskt det som sker nu", säger Skött och menar alltså att det hela känns klart.

90. Mexes springer rakt över Busquets utanför Milans straffområde. Gult kort för mittbacken och farligt frisparksläge för Barcelona som inte verkar ha några ambitioner att skynda sig.

89. En gnutta Milan-press just nu, det är första gången i matchen.

87. Farligt läge för Barcelona! Dani Alves slår in bollen från höger och Messi är en skostolek från att göra sitt tredje mål för kvällen när Abbiati kommer i mellan.

"Messi har gjort åtta hattrick för Barcelona den här säsongen", säger Henriksson. Och påminner för jämförelsens skull om att Wayne Rooney gjort sju hattrick, i karriären!

86. Milan kommer med fart in på Barcelonas straffområde men Zlatan lyckas inte få kontroll på bollen.

84. Sista Milanbytet nu när Pato går ut och Maxi Lopez kastas in. Pato blev ju inbytt ganska nyligen!

"Det måste varit någon slags skada på Pato, han hade ju inte gjort bort sig på något sätt", säger Henriksson.

82. "Om Milan åker ut idag så tror jag att Milan kommer hålla Juventus bakom sig i Serie A", säger Henriksson om den serie som Milan toppar två poäng före "Juve".

80. Barcelona har fortfarande mest boll och Milan försöker förgäves med de snabba omställningar som präglat deras spel under den här matchen.

78. Barcelona gör sitt sista byte för matchen när Fabregas går ut och Keita kommer in.

"Jag är säker på att det var så här Guardiola hade tänkt sig. Att man skulle ha en ledning innan man tog ut Fabregas", säger Henriksson om mittfältsstjärnan som dragits med en ryggskada.

75. "Vad krävs för att Milan ska kunna vända det här med kvarten kvar?", undrar Skött.

"Tur och tillfällighet. Det går inte att kasta fram spelare som mot andra lag då Barcelona är för bra. Milan måste jobba på som man gjort tidigare i den här matchen och slå tidiga bollar mot framrusande spelare.", svarar Henriksson.

"Men det finns ingenting i spelet som talar för att Milan ska kunna skapa någon press mot Barcelona", fortsätter Henriksson.

73. Tjusigt inspel av Zlatan in i Barcelonas straffområde men det kan avstyras av ett Barcelonahuvud innan det når Aqulani. Pique ligger sedan ned och ser skadad ut, och mittbacken tvingas byta. In kommer Adriano.

72. Barcelona har skruvat ned anfallsvolymen lite nu, och verkar mest intresserade av att bevaka ledningen.

70. Andra Milanbytet i matchen. Boateng går ut och in kommer Pato.

68. Så fort Milan får bollen så satsar de på att gå direkt mot mål. Tyvärr för dem får de inte bollen särskilt ofta. Men de italienska mästarna ser på intet vis ut att ha gett upp detta.

67. "Messi har försvunnit ur matchen lite nu. Han har i alla fall inte varit sådär hypermässigt med som i den första halvleken och i inledningen på den här", säger Henriksson.

65. Macherano satsar stenhårt mot Robinho högt upp på Milans planhalva och får för den en ostskiva av domaren. Barcelonas första gula kort i matchen.

63. Barcelona gör ett byte. Xavi går ut och in kommer Thiago Alcántara

"Jämförelsen med Xavi är intressant, de har många liknande kvaliteter", säger Henriksson om den egna produkten Alcántara.

62. Robinho kommer fri, Valdes gör en fin räddning men domaren har redan blåst för hands.

61. Milan mobiliserar inför de sista 20 minuterna. Seedorf går ut och in kommer Liverpoollånet Aquilani.

59. Hörna för Milan från vänster nu. Den slås till en omarkerad Prince Boateng som inte får till nicken bättre än att den går över.

57. "Hur mycket ger du Milans chanser att ta sig vidare?", frågar Skött.

"Nästan inga alls. Det ska till ett mirakel att de ska kunna vända det här nu", svarar Skött.

54. Mål! Barcelona gör 3-1!

Iniesta gör 3-1 efter att Messi skjutit, bollen tagit på ett Milanben för att sedan hamna hos Iniesta.

"Nu ska det mycket till för att Milan ska kunna resa sig. De måste ju göra två mål och för att göra detta behöver de i så fall ett helt snart. Det är en tuff uppgift Milan har framför sig", säger Henriksson.

53. Milan satsar på kort variant, Seedorf avancerar och bollen hamnar in i Barcelonas straffområde men det är offside.

52. Milan attackerar sådär svärmlikt igen, den här gången genom Boateng. Det hela resulterar i en ny Milanhörna.

50. Hörna för Milan nu. Den slås lång men går via diverse skarvnickar till Valdes stora labbar.

48. Frispark för Barcelona en bit utanför Milans straffområde. Det ser ut som att messi ska ta den... Det blir Xavi som tar den och den går precis utanför Abbiatis kryss!

"Men den hade Abiatti tag på", säger Skött.

47. "Aldrig tidigare i Champions league-historien har ett lag fått två straffar i första halvlek", säger Henriksson.

46. "Jag förväntar mig att matchbilden, om inget radikalt händer, kommer vara lik den i första halvlek under de första tjugo minuterna", säger Henriksson.

Första halvlek:
45.
Den första halvleken är slut.

"Det går inte att kräva av något lag i världen att de ska komma till Camp Nou och dominera. Man får finna sig i att vara tillbakapressade. Det de kan vara nöjda med är att de varit farliga när de väl kommit upp", säger Henriksson.

45. Zlatan drar den rakt i muren.

"Det var ingen bra frispark av Zlatan, han såg lite stressad ut faktiskt", säger Henriksson.

45. Farlig frispark för Milan centralt och tio meter utanför straffområdet.

"Jag tror inte att Zlatan släpper ifrån sig den här. Det är bra läge för honom", säger Henriksson.

43. "Oj vad viktigt för Barcelona att göra det här målet innan paus", säger Henriksson appropå de där psykologiska viktiga tidpunkterna att göra mål på.

42. Mål! Messi gör 2-1 till Barcelona!

Lionel Messi gör det igen! Den här gången byter han hörn och det hela känns stensäkert.

"Det här är en bättre straff av Messi", säger Henriksson.

"Det ska vara straff också, men det känns onödigt av Nesta", säger Henriksson om straffsituationen där Nesta drog en Barcelona-spelare i tröjan.

40. Milanspelarna är väldigt upprörda efter hörna och går fram till domaren. Är det straff? Domaren har varnat Nesta, så mycket är i alla fall säkert. Straff är dömd!

38. En hårt jobbande Ibrahimovic stjäl bollen av Pique i Barcelonas straffområde men tappar den när han försöker göra sista backen.

36. Mål! Bayern München gör 2-0 mot Marseille

Ivica Olic, som ikväll ersatt Mario Gomez, gör sitt andra mål i den matchen samtidigt som han utökar Bayern Münchens ledning.

36. "Det var första gången i den här matchen som Nocerino var inblandad i Milans anfall", säger Henriksson angående målskytter.

34. Står sig resultatet så är alltså Milan vidare i Champions league.

33. Mål! Milan kvitterar till 1-1!

Zlatan Ibrahimovic friställer en djupledslöpande Antonio Nocerino som iskallt skjuter bollen längst marken in i mål.

"Mycket fin passning från Zlatan Ibrahimovic", säger Henriksson.

30. "Det är inga jättereaktioner från Barcelonas fans mot Milan. De har ju egentligen ingen anledning att vara ilsken på honom. Det är ingen Figo-historia direkt", säger Henriksson och syftar på att Ibra tidigare spelat för Barcelona och på den ilska som portugisen Luis Figos övergång från klubben orsakade bland supportrarna.

28. "Jag har tjatat om det ett par gånger men Milan ser farliga ut varje gång de sticker upp. Zlatan har gjort det riktigt bra som mottagare men kanske önskar Milan att han också försöker gå mer på avslut och inte bara agera som framspelare", sammanfattar Henriksson.

26. Dani Alves tar sig från hans högerkant med tekniska nummer in i straffområdet men när bollen hamnar lite för långt ifrån satsar han stenhårt och kolliderar med Abiatti. Abiatti har ont men kan resa sig.

25. Messi skjuter igen centralt i straffområdet men träffar inte bättre än att den hamnar mitt i famnen på Abiatti i Milan-målet.

24. "Messi har gjort 57 mål i tävlingssammanhang i år med Barcelona", säger Skött.

"Det är helt sjuka siffror", kommenterar Henriksson detta.

21. Milan anfaller igen men slår en felpass i sista skedet. Detta har hänt flera gånger ikväll, men å andra sidan är tempot skyhögt och de ser ut som en svärm när de avancerar. Men än så länge har detta svärmande inte resulterat i några direkta farligheter.

20. Zlatan slår en djupledspass och det blir hörna. Men hörnan blir resultatlös och Barcelona kan starta ett nytt anfall.

17. Paus i matchbilden! Milan sticker upp, Zlatan får bollen utanför straffområdet men det hela blir resultatlöst.

"Jag tycker i alla fall att det ser farligt när de sticker upp", säger Henriksson.

17. Milan tappar bollen så fort de vunnit den. Barcelonas höga press är så här långt helt klart vägvinnande.

16. "Gör Barcelona 2-0 har jag svårt att se hur Milan ska kunna komma tillbaka", säger Henriksson.

14. Barcelona ser inte ut att ha några intentioner att slå av på anfallsfotbollen utan fortsätter pressa.

"Milans problem är att man inte lyckats få tag på Messi när han sjunker långt ned för att hämta upp bollen. Det gjorde man ju jättebra i den förra matchen", säger Henriksson.

11. Mål! Bayern München gör 1-0 mot Marseille!

Vi följer även kvällens andra Champions league-match målmässigt och där gör Ivica Olic 1-0 mot Marseille. Målet innebär att det nu är 3-0 totalt och det hela känns såklart avgjort.

11. Mål! Barcelona gör 1-0!

Messi sätter den iskallt till vänster och Abiatti som kastar sig åt rätt håll är chanslös. Detta är Messis trettonde Champions league-mål i år vilket är nytt rekord. Messi har nu gjort 20 mål på de 10 senaste spelmatcherna.

10. Straff för Barcelona!

"Mexes dräller med bollen, Messi kommer fri men han passar bakåt till Xavi men sedan rullar bollen till Messi som går ned i kamp med Antonini", beskriver Henriksson situationen.

9. Barcelona spelar runt bollen omkring Milans straffområde på det där för dom helt typiska sättet. Matchbilden känns liksom cementerad.

7. Jätteläge! Fabregas friställer Messi i straffområdet men Messi skjuter utanför.

"Här kan man till och med kritisera Messi lite, där borde han avslutat bättre", slår Henriksson fast.

5. Lionel Messi avancerar med boll men skottet blir inte bättre än att Abiatti kan greppa den.

"Mycket bra av Lionel Messi som springer med boll i ungefär 40 meter", säger Henriksson.

4. Zlatan Ibrahimovic tar sig in i Barcelonas straffområde men petar bollen med stödjefoten vid skottögonblicket och det hela blir misslyckat.

"Misslyckat skottförsök av Zlatan men ändå häftigt att se hur Milan snabbt ställde om", säger Henriksson.

3. Milan har bollen under kontroll för första gången i matchen.

2. "Det kommer säkert bli mycket av Barcelonas bollinnehav. Milan kommer försöka stänga av ytorna. Det mest intressanta är om Milan vågar, som de gjorde i den första matchen, sätta hög press", säger Henriksson om hur han tror matchinledningen blir.

Min 1. Matchen har startat.

Inför matchen:

"Skulle Zlatan vara med och bidra till att Milan slår ut Barcelona skulle det vara det största han gjort i Champions league-sammanhang", säger Henriksson.

"Det är 0-0 som gäller från den första matchen och det gör att det blir fantastiskt intressant. Det här är allt man kan önska sig av internationell fotboll", säger Bengt Skött.

"Milan ökade procentuellt sina chanser i den första matchen. Milan tar sig ju vidare, såtillvida att det blir mål, vid oavgjort", säger Richard Henriksson.

Så startar lagen:

Barcelona:
Viktor Valdes
Daniel Alves - Gerard Pique - Javier Marcherano - Carles Puyol
Xavi Hernandez - Sergio Busquets - Cesk Fabregas
Lionel Messi - Isaac Cuenca - Andres Iniesta

Milan:
Christiano Abbiati
Ignazio Abate - Philippe Mexes - Alessandro Nesta - Luca Antonini
Clarence Seedorf - Massimo Ambrosini - Antonio Nocerino
Kevin Prince-Boateng
Zlatan Ibrihimovic - Robinho

Barcelona gör två förändringar från den förra matchen mellan lagen. Cesc Fàbregas ersätter Seydu Keita och, mer överraskande, Isaac Cuenca tar Alexis Sanchez plats. 20-åriga Cuenca gör därmed sin femte champions league-match från start.

– Det här är en liten chansning, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Milan däremot spelar med exakt samma lag som på San Siro. Det innebär att Pato startar på bänken.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se