Fotbollen tvingas fostra talanger

Nu har de som bestämmer inom europeisk fotboll tröttnat på köphysterin bland klubbarna. Från och med nästa säsong måste alla klubbar i Europa ha ett stort antal självutvecklade spelare i sina trupper, enligt ett nytt förslag.
 – Vi måste se till att de egna talangerna får chansen, säger Lars-Christer Olsson, vd för Uefa, till Radiosporten.

Det europeiska förbundet har tröttnat på att klubbarna allt mer ägnar sig åt att köpa ihop slagkraftiga lag istället för att utveckla egna talanger. Därför jobbar man på att få det nya förslaget att gälla i ett första steg redan från april nästa år.

Idén är att varje klubb måste ha 6-10 egenutvecklade spelare i sina trupper och även ett visst antal av dem på plan. För att ha bedömas som ”egna” spelare ska de ha varit i klubben under åren 15-20.

– Det är viktigt att de unga talangerna i ett land ser att de kan avancera uppåt i sina lag och att klubbarna inte bara köper ihop etablerade spelare från andra länder, säger Lars-Christer Olsson.

Fler inhemska spelare
Förslaget är också ett försök att få fler inhemska spelare i de europeiska länderna. Allt fler spelare från andra kontinenter kommer i dagsläget till Europa på bekostnad av de egna talangerna, enligt Uefa. Och med det nya förslaget hoppas även förbundet kunna stoppa den utvecklingen.

Lars-Christer Olsson inser dock att det finns risker även med det nya systemet. T ex att klubbarna i framtiden kommer köpa in talangfulla barn istället, för att kunna utbilda dem till sina egna spelare och sådant finns det exempel på redan nu. Därför kommer förbundet också se över övergångsreglerna och licenssystemet för europeisk fotboll.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se