Mathias Günther i bronsmatchen 2012. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

EM-medaljör i brottning fast för doping

2:53 min

Brottaren Mathias Günther som tog EM brons i 66 kilosklassen tidigare i år har åkt fast för dopning. Han lämnade ett positivt dopningsprov i samband med EM i Serbien i januari. Günther drabbades av en svullen fot kort före EM och tog en vattendrivande tablett för att få ned svullnaden.

När brottningsförbundet fick reda på att Günther lämnat ett positivt prov skickades han hem från träningslägret i Ukraina med omedelbar verkan. Han är tills vidare avstängd från all organiserad brottningsträning.

Mathias Günther skulle ha kvalat till OS den 20 April.

– Detta är en personlig tragedi för Mathias och ingen rolig sits för brottningen och svensk idrott säger brottningens förbundskapten Benni Ljungbäck.

Günther själv säger till hd.se att han fick panik när foten svullnade upp efter lägret i Ljungbyhed.

– Det var bara åtta-nio dagar till EM och när jag nu äntligen fått chansen i landslaget igen ville jag verkligen bli bra till tävlingen. Jag tänkte aldrig i banorna att det kunde vara ett förbjudet preparat jag fått i mig, inte ens när jag kallades till dopningskontrollen, säger han om tabletten han fått av en kompis.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Fakta: Mathias Günter

Ålder: 25 år.
Klubb: Sparta.
Viktklass: Grekisk-romersk stil, 66 kg.
Meriter: Två SM-guld. Deltog i EM 2010 och tog EM-brons i Belgrad i mars, ett brons han sannolikt förlorar i och med dopningsavstängningen.
Övrigt: Diskvalificerades i efter en kontrovers i Robbans cup hösten 2010 och stängdes av tre månader. Han beslutade sig för att lägga av, men gjorde comeback ett knappt år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista