Champions Leagues bästa match i semifinalen

Vi vet att det vid en eventuell CL-final mellan Mou och Pep skulle läggas fokus på domare, tränare, skitsnack, ögonnyp, tjuvknep, fula tacklingar, gula kort och kanske röda kort. Den vackra fotbollen skulle hamna i skymundan då men det kommer den inte att göra i semifinalmötet Bayern München-Real Madrid.

Där finns inga schismer mellan tränare, inga tidigare relationer, inget landslag som blir lidande, ingen rivalitet mellan fansen som är på bristningsgränsen efter mer än 100 års tjafs.

Där finns två tränare som har en ömsesidig respekt för varandra, fans som vädrar framgång och framförallt finns det:

  • Cristiano Ronaldo - 45 mål i La Liga och CL
  • Karim Benzema - 24 mål
  • Gonzalo Higuaín - 23 mål
  • Mario Gomez - 35 mål i Bundesliga och CL

Lägg därtill två av världens absolut bästa målvakter i Casillas och Neuer och trollkarlarna Ribéry och Özil.

Hur ska lagen kunna göra mål? Hur ska lagen kunna låta bli att göra mål?

Sällan eller aldrig är finalen den bästa matchen i mästerskap. Trycket är stort, pressen inifrån och utifrån lägger sig som ett ok på spelares axlar och gör ofta att det låser sig. Det är inte alltid det innebär att en spelare är långt ifrån sin maxprestation men den utsatta situationen kan få en spelare som älskar dessa vinna eller försvinna-lägen att trots allt hålla sig inom sin "trygghetszon".

Få testar till exempel en ny fint, skott eller en helt annorlunda tacklingsteknik i en final. Man håller sig ofta till det man kan.

I en semifinal som avgörs över två matcher däremot. Där ges det lite större utrymme till spektakulära prestationer och fotbollsgodis av finaste sort.

I detta fall finns det heller ingen prestige, annat än den som finns av rent fotbollsmässiga skäl. Risken för försnack, mellansnack och eftersnack som handlar om fotboll är överhängande.

Det gillar vi.

Därför kommer den bästa fotbollen i Champions League spelas i semifinalmötena mellan Bayern München och Real Madrid.

Inte i en möjlig final mellan Real Madrid och Barcelona.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se