Handboll OS-kval

De ska bryta tråkig OS-trend

Efter nittiotalets tre raka silvermedaljer är det nu 12 år sedan ett svenskt herrhandbollslandslag deltog i en OS-turnering.

För fyra år sedan föll Sverige i kvalet mot Polen och Island. Trots en mycket bra start med oavgjort mot värdnationen Polen, så falnade OS-drömmen bort genom en avslutningsförlust mot Island.

Den här gången heter motståndarena Brasilien, Makedonien och Ungern och kvalet spelas på hemmaplan i Scandinavium i Göteborg. Sverige kommer till spel utan Jonas Källman och Kim Ekdahl du Rietz som båda är skadade.

Givetvis försvagningar för laget, men oavsett hur betydelsefull Källman är så var det inte frånvaron av hans egenskaper som var den största bristen under EM.

Det som är nytt jämfört med EM-truppen är att Lukas Karlsson och GUIFs Tobias Aren är med i truppen. Båda niometare och det var där de största bristerna syntes under EM.

Sjutton svenskar har tränat och byggt lag i Stenungsund sedan i måndags, när laget skrivs in på långfredagens förmiddag skall en spelare tas bort.

När det gäller motståndet så borde Brasilien vara en överkomlig motståndare och två säkra poäng.

Makedonien vållade stora problem i öppningsmatchen i EM i januari. Den gången blev det oavgjort, men med hemmapubliken i ryggen bör Sverige vara ett bättre lag än Makedonien.

Gruppspelet avslutas på påskdagen med match mot Ungern, som Sverige mött i många jämna matcher på senare tid.

Det spelas ytterligare två OS-kvalgrupper I Alicante möts Spanien, Polen, Serbien och Algeriet om två platser.

I Varazdin Kroatien spelar Kroatien, Island, Japan och Chile om två platser.

Storbritannien, Frankrike, Sydkorea, Argentina, Tunisien och Danmark är redan kvalificerade i egenskap av arrangör, världsmästare och mästarlag från var och en av kontinenterna

Per Kahl
per.kahl@sr.se