Loppet som en symbol för fred - vilket dravel

Diskussionerna om Bahrains GP har börjat igen. Förra året blev loppet inställt och i år skall det köras den 22 april. Om det inte blir inställt igen.

Flera politiker i England kräver det. Och i Bahrain blir det fler och fler demonstrationer som slutar med våld. Ett par kampanjer kräver att loppet stoppas.

Den före detta världsmästaren Damon Hill sa för några månader sedan att det fanns inga problem. I dag har han ändrat mening.

Men den svåra sjukan politisk korrekthet finns även i F1. Stallcheferna säger officiellt att man skall köra. Inofficiellt säger de, och man får absolut inte citera dem, nej. Förarna hänvisar till sina chefer och tiger. Utom Mark Webber.

Australiensaren var den ende som förra året tyckte det var käpprakt åt pipan att köra, och jag tror inte att han har ändrat uppfattning.

Bahrains ambassadör bjöd några teamchefer och Bernie Ecclestone på lunch för ett par veckor sedan, och alla var rörande överens om att det är helt ok att köra. Trots massdemonstrationer och att presidenten för bilklubben sa att han inte kunde garantera säkerheten.

Trots att man bland annat kommer att stänga av vägen till banan. Men innan dess passerar man genom områden vars flaggor visar vilken del av islam man tillhör. Icke troende är inte välkommna.

De som tycker att vi skall köra säger att loppet är en symbol för fred och en viktig händelse för att skapa enhet och harmoni i landet.

Vilket dravel.

Jag skulle snarare vilja säga att det är ett tillfälle för alla som vill skapa kaos att låta en bomb eller två explodera när det finns massor av utländska tv bolag på plats.

Vad handlar det om?

Enligt en engelsk expert är Bahrain slagfältet där de två tolkningarna av islam möts. En kamp mellan sunniter, kungafamiljen och Saudiarabien, och shia, som backas upp av Iran. Dessa två länder kämpar om herraväldet i regionen.

Vad gör Fia?

I skrivande stund inget. Man säger bara att formel 1 är inte politiskt och därför kan man inte ta ett politiskt beslut.

Må så vara. Men vad är fel med ett modigt och mänskligt beslut? Senast den 15 april måste man bestämma sig.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se