Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
handboll

Elva av tolv OS-nationer klara

4:52 min

Polen eller Serbien? Det är det enda frågetecknet som återstår inför den sista dagen av OS-kvalet.

Serbien möter redan utslagna Algeriet, och måste vinna för att kunna nå OS. Polen spelar mot redan kvalificerade Spanien, och säkrar OS-platsen även vid ett oavgjort resultat.

Matcherna spelas i spanska Alicante och faktum är att Spanien trots att man redan har OS-platsen klar har något att spela för. Spansk gruppseger innebär att man slipper möta världsmästar-nationen Frankrike i OS-turneringens gruppspel.

Med andra ord oavgjort är ett perfekt resultat för både Spanien och Polen.

OS kommer att spelas i två sexlagsgrupper, där de fyra bästa så småningom går till kvartsfinal.

Turneringen lottas den 30 maj i London och seedningen är redan klar. Med några få undantag är den egentligen inte speciellt utslagsgivande eftersom den bara pekar ut en motståndare som man garanterat inte kan få i sin grupp.

För svensk del innebär det att om man vinner mot Ungern är man garanterad att slippa möta vinnaren från gruppen där Kroatien och Island går vidare. Förlorar Sverige så slipper vi istället undan tvåan i samma grupp.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Fakta: OS-klara länder

Frankrike
Storbritannien
Danmark
Argentina
Sydkorea
Tunisien
Spanien
Kroatien
Island
Sverige
Ungern
Polen/Serbien (avgörs i kväll)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista