Helsingborg-Elfsborg 2-1

Finnbogason matchvinnare mot Elfsborg

2:01 min

Alfred Finnbogason har presenterat sig på riktigt. Islänningen gjorde båda målen när Helsingborg slog Elfsborg, 2-1, på Olympia.

Radiosportens Gunnar Brink utser Lagens lirare:
Helsingborg:
Pär Hansson
Elfsborg: Niklas Hult

Den 23-årige anfallaren, som skrev på ett lånekontrakt fram till augusti med HIF så sent som för en månad sedan, öppnade målskyttet med ett lågt, pressat skott i steget redan efter en kvarts spel.

Matchen mellan de båda förmodade topplagen var inledningsvis jämn, och gästande Elfsborg, som saknade många spelare, hade flera bra lägen till kvittering. Den kom också i den 40:e minuten genom Niklas Hult, som nickade in bollen på ett inlägg från Lasse Nilsson.

Om den första halvleken var chansrik och välspelad, så präglades den andra mer av kamp.

Segermålet kom i den 77:e matchminuten. Återigen var det Finnbogasson, den här gången med huvudet. Islänningen hade dessförinnan också ett friläge, men lobbade då över.

– Jag var kanske inte så känd bland fansen innan matchen. Men förhoppningsvis känner de igen mitt namn och hur jag ser ut lite bättre nu, säger Finnbogason.

– Matchen stod och vägde och vi väntade på det vinnande målet. Det kom ett bra inlägg från Lindström, och jag hade tur som hoppade högst.

Det borde varit tre mål?

– Ja, det var en hemsk miss. Jag kommer inte förlåta mig själv för den. Men som tur är räddade jag mig själv där. Hade det blivit 1-1 på grund av den missen hade alla bara pratat om det.

Elfsborgs Anders Svensson fick sitt andra gula kort i matchens slutminut och visades ut. Tungt för Elfsborg som redan saknar flera spelare på grund av skador, och bland annat hade ter stycken 90-talister runt Anders Svensson på mittfältet.

– Vi har svårt att vinna här. Sen var det ju ett bra lag också men i dag tycker jag att vi förtjänade mer än noll poäng, säger Anders Svensson.


Så var matchen:

90 + 3 SLUT! Helsingborg vinner matchen med 2-0.

90 + 3 Gult kort på Elfsborgs Anders Svensson. Hans andra för matchen, och han blir således utvisad.

78 Gult kort för HIF:s Mattias Lindström.

77 MÅL! Alfred Finnbogason gör 2-1 för Helsingborg, där han nickar in bollen i andraläget efter en hörna. Finnbogasons andra mål i matchen.

70 "Elfsborg kommer definitivt bli att räkna med, med tanke på att de har så många borta och ändå har presterat som de gör här", äsger Gunnar Brink.

57 Gult kort för Elfsborgs Oscar Hiljemark.

53 Gult kort på Elfsborgs Anders Svensson.

51 "Statistiken säger att Helsingborg har haft bollen mycket mer. Och det må hända, men inte så mycket mer, inte som jag känner det i alla fall", säger Gunnar Brink.

46 Andra halvleken har startat.

Första halvlek:

45 Första halvlek slut.

43 "Nu har Elfsborg definitivt spelat upp sig. Det är en jämn match, det är nog till och med lite fördel för Elfsborg för tillfället", säger Gunnar Brink.

40 MÅL! Niklas Hult kvitterar för Elfsborg. Han stöter in bollen på inlägg från Lasse Nillson. "Rättvist. Elfsborg har skapat mängder av öppna lägen", säger Gunnar Brink.

34 "Det här är en riktigt kul match. Båda lagen spelar offensiv fotboll på en grön och fin gräsmatta. Det är som om de hållit på en halv säsong ungefär, och då ska man veta attdet bara är andra matchen på säsongen", säger Gunnar Brink.

30 Gult kort på Rachid Bouaouzan, Helsingborg.

29 Jon Jönsson, Elfsborg, skjuter en frispark som Pär Hansson i HIF:s mål precis får upp en näve på och räddar.

24 Elfsborgs Amadou Jawo snurrar bort två HIF-försvarare, och kommer fri mot Pär Hansson som dock räddar. Helsingborg lyckas även rensa undan returen.

18 Gult kort på Carl Wede, Elfsborg.

15 MÅL! Alfred Finnbogason gör 1-0 till hemmalaget med ett lågt, hårt skott i steget. "Vilket kanon han får på! Det där skottet får många se upp med i situationer när man kommer en mot en", säger Gunnar Brink.

13 "Inte riktigt den där flärden över HIF:s spel som vi såg förra säsongen", säger Gunnar Brink.

4 Helsingborgs Walid Atta får in bollen i Elfsborgs straffområde och situationen blir till flera heta chanser, men bollen går inte i mål.

1 Matchen är igång.

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se