Domaren: "Besviken på mig själv"

Det var upprörda känslor när Djurgårdens Marc Pedersen felaktigt fick rött kort efter en halvtimmes spel mot Sundsvall på Stadion. Domaren Daniel Stålhammar erkände sitt misstag efter matchen.

Det var vid en en Sundsvallshörna som den röriga situationen uppstod. Huvuddomaren Daniel Stålhammar avbröt då hörnan då Sundsvalls Fredrik Holster låg på marken och tog sig åt ansiktet.

Stålhammar agerade genom att visa ut Djurgårdens mittback Marc Pedersen. På reprisen var det dock tydligt att Pedersen inte hade med situationen att göra - istället var det DIF-spelaren Yussif Chibsah som slog till Holster i ansiktet och borde ha fått det röda kortet. 

– Jag såg på bilderna nu efteråt att det är Chibsah som ska visas ut, att det är fel spelare som får det röda kortet tyvärr. Man blir ju jäkligt beviken på sig själv – att göra hälften rätt är inte att göra allt rätt, säger Daniel Stålhammar.

Några större protester ansåg inte Stålhammar att det blev från Djurgårdshåll.

– Det har inte varit några sura miner alls faktiskt, varken från spelare eller ledare. Men jag är besviken på mig själv ändå.

Tv-bilderna fick inte Stålhammar tillgång till förrän efter matchen och han vet inte i nuläget hur situationen kommer att hanteras.

– Jag kommer att skicka rapport på det jag har upplevt under matchen. Sedan vad som händer efter det med eventuella avstängningar är upp till tävlingskommittén att ta ställning till, säger Stålhammar.

Djurgårdens Yussif Chibsah erkänner att han var inblandad i situationen, men anser inte att det borde ha varit utvisning för det som hände.

– Jag gjorde ingenting medvetet, jag slog honom inte. Jag försökte trycka undan honom för han drog i min tröja, säger Yussif Chibsah om situationen och fortsätter:

– Domaren gav mig det röda kortet först. Efter att han gav mig kortet ändrade han sig till att det var Marc. Han frågade varför och då svarade domaren att någon kommunicerade det till honom. Det är märkligt, jag vet inte vem som sa det till honom.

Domaren Daniel Stålhammar berättar å sin sida att han fattade beslutet om att visa ut Marc Pedersen helt på egen hand. Hans assisterande domare hade enligt honom inte sett situationen och hade därför inte möjlighet att hjälpa till i bedömningen.

Det finns än så länge inget klart besked om hur det blir med avstängningen framöver.

Stålhammar kommer att skriva en rapport som via tävlingsavdelningen på förbundet hamnar hos dess disciplinnämnd.

Ordföranden i Disciplinnämnden, Khennet Tallinger, säger till Radiosporten att han inte utesluter att det kan bli en ändring när det gäller den kommande avstängningen, om domare Stålhammar i sin rapport medger att han visade ut fel spelare.

Nämnden kommer skyndsamt att läsa rapporten, diskutera och komma till beslut – i god tid före Djurgårdens nästa match, som spelas på onsdag, borta mot Gais.

Är det Mark Pedersen eller Yussif Chibsah som blir avstängd? Eller ingen alls?

– Det här är en så unik situation så jag har ingen aning om vad vi kommer att besluta, säger Göran Nilsson i disciplinkommittén till Radiosporten.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se
Bengt Skött
bengt.skott@sr.se
Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se