Länge leve de döende ligorna

Spänningen, lågan, som höll världen på tå i världens tre största fotbollsligor hade slocknat. Trodde vi. Tills Real Madrid började kryssa sig fram likt en lyxyacht på halvfart och Milans europaspel samt skador satte käppar i det välklädda hjulet från Milano.

I England däremot, där säsongen knappt hann börja innan kapprustningen stod mellan endast två lag, ser nu ut att frångå sin spänning trots hela 18 poäng kvar att spela om.

Rooney sade, när City fortfarande låg etta i tabellen, att United vinner Premier League för att United till skillnad från City har erfarenheten av att vinna.

United har en starkare vinnarkultur i laget för tillfället, och det märks.

Vilket av Manchesterlagen dominerade i inledningen av säsongen när ben och huvud var pigga och spelsugna?

Vilket lag dominerar nu, när allt ställs på sin spets, när psyket behöver vara starkare än benmuskler, när skillnaden på vinst och förlust är gigantisk?

Ni vet svaret. Därför tar United sin 20e Premier League-titel. Historiska igen.

I La Liga var avståndet tio poäng. Ligan var avgjord enligt många, om inte alla. För inte kan väl Real Madrid tappa ett sådant försprång med stor hunger och revanschlusta från föregående säsongers titelförluster?

Marängernas imponerande målfacit med storvinster titt som tätt förtas av kryss, kryss och kryss mot Málaga, Villareal och Valencia. Obesegrade i ligan under 2012, ja, men kryss mot krislaget Villareal och svajiga Málaga?

Det som talar emot att bucklan byter hemort i år är att el clásico väntar. På Camp Nou. En Barcelonavinst där och endast en poäng skiljer lagen åt (givet att de tar full pott fram till dess). "Game on!" som en överenergisk kommentator i USA hade skrikit.

Serie A var aldrig avgjord i folkmun men för bara några matcher sen hade Milan tagit ett grepp, lika hårt som Nestas i Busquets tröja, om italiensk ära. Sen kom bakfyllan av att spela Champions League.

Ett kryss borta mot Catania mellan dubbelmötet i CL och en hemmaförlust mot bottenlaget Fiorentina direkt efter.

Nog påverkade det tuffa matchandet och den mentala ansträngningen det sargade svartröda laget.

Fördel Juventus och Real Madrid just nu alltså men spänningen lever, hallelu... (Tänkte jag verkligen skriva hallelujah? Tur att det finns gränser.).  Just det, grattis United. Det är ni värda.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se