Idrottsvåld

"Stöd den goda supporterkulturen"

I dag lämnade Björn Eriksson in sina förslag på hur våldet i samband med idrottsevenemang in till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Stöd supporterkulturen, hitta personerna som ställer till bråk och skärp lagstiftningen.

Det är kärnan i det delbetänkande som före detta rikspolischefen och landshövdningen Björn Eriksson, regeringens samordnare mot huliganism, lade fram på onsdagen.

Dessutom vill Björn Eriksson att polisernas insatser vid fotbollsmatcher helt ska bekostas av allmänna medel och inte de bolagiserade klubbarna som i vissa fall har skett nu.

– Försök förklara att när Gais spelar, då är det gratis, men när Växjö Lakers spelar kostar det pengar. Antingen så får väl alla betala, eller så tar du bort allt det här stöket och sätter upp villkor för hur bolagen ska fungera.

Anledningen till utredningen är att få bukt med våldet i samband med idrottsevenemang, och i praktiken är det ett par saker som Eriksson förespråkar i sitt delbetänkande.

Bland annat vill han att supportrar som har straffats ska vara välkända av arrangörerna och nekas tillträde både på arenan och inom det närmaste området kring arenan.

Du föreslår exempelvis ett register över tidigare dömda personer i samband med idrottsevenemang. Hur ska det tillämpas i praktiken?

– Jag tror inte alls att det är svårt. Hade vi haft ett register över misstänkta människor hade vi haft horder av problem, men nu handlar det om dömda personer.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft poängterar att han inte har hunnit läsa delbetänkandet ännu, men gillar Erikssons idéer.

– Det här låter mycket bra. Nu tar man tag i de stora frågorna och sorterar supportrarna efter de som stödjer lagen och de kriminella som saboterar, säger Santoft.

Läs hela rapporten här: http://www.regeringen.se/sb/d/15600/a/190338

Vad tycker du om Björn Erikssons idéer? Kommentera här under.

Robert Tennisberg
Gustav Landmark

radiosporten@sr.se