bordtennis

Sverige ett steg närmare OS

Sveriges bästa chans till OS-medalj i sommar i bordtennis finns i herrarnas lagtävling - om man bara lyckas ta sig dit. Det är just denna vecka det avgörs.

Allt vilar på Jens Lundqvists axlar. På torsdagseftermiddagen fixade han i alla fall steg ett i OS-kvalet i Luxemburg, vilket innebär fortsatt spel på fredagen.

Kanske redan då, men annars till helgen, finns en god chans för honom att ordna OS-platsen, inte som singelspelare, men som tredje länk i laget.

Man kan lugnt tänka sig att Jörgen Persson och Per Gerell väntar med spänning på Lundqvists resultat. Dessa två är redan uttagna som singelspelare, och ingen nation får ha fler än två i singel.

På damsidan gick Matilda Ekholm på torsdagen vidare till fortsatt kval. Hon kan bli första svenska pingisdam på tolv år i ett OS.

För både Lundqvist och Ekholm gäller att på fredagen vinna tre raka matcher och på så sätt ta sig till gruppfinal i morgon. Det ger OS-kvalificering - för Lundqvist till laget, för Ekholm som singelspelare. Lyckas det inte då finns ytterligare sju ströplatser i damklassen, och sju i herrklassen, att strida om till helgen.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se