Det var det svartgula guldrycket i Bundesliga

Av de största ligorna i Europa är det nu bara i Spanien och England de två guldkandidaterna möts innan avgörandet. Men den hetaste versionen av ett guldmöte utspelades i onsdags kväll. I Bundesliga. På Westafalenstadion. Mellan Borussia Dortmund och Manuel Neuer.

Tre poäng var försprånget hemmalaget Dortmund hade inför guldmötet med Bayern. Bayernvinst hade kunnat krackelera den mentala styrkan hos Jürgen Klopps mannar. Men icke!

Missade ni den matchen missade ni något väldigt speciellt. Som den vilda hemmaglädjen vid Robert Lewandowskis sena 1-0 och den ännu vildare glädjen vid Arjen Robbens straffmiss bara minuter senare.

Dortmunds Subotic sparkade minst sagt på den som låg ner när han sprang fram till en om huvudet hållandes Arjen Robben efter missen och skrek hånfullt. Arjen själv uppfattade knappt det verbala påhoppet. Han var redan långt bort i tanken, en tanke där han just såg sig själv skänka bort bucklan till det svartgula monstret.

Ett svartgult monster var precis vad de var. De hade gjort sin hemläxa och klarade förhöret med guldstjärna i kanten. Offensiven med Gomez, Ríbery och Robben är inget man avfärdar i med en handviftning, ändå var det så enkelt det såg ut när Dortmund fick Bayern att spela dem i händerna.

Tänk om Dortmund inte hade behövt börja säsongen med skador, kanske hade deras Champions League-säsong sett annorlunda ut. De har varit ett helt annat lag på tysk mark än utländsk, förhoppningsvis får vi se detta relativt unga lag mäta sina krafter bättre i nästa års CL.

Att Dortmund lyckats förlänga till 2016 med en av fjolårets stora stjärnor Mario Götze är ett budskap om att de är på väg någonstans. Att de inte nöjer sig med att bli tyska mästare två år i rad. De vill mer än så.

Emelie Ölander
fotboll@sr.se