fotboll - allsvenskan

Ordföranden: "Vi vet inte hur de får in dem"

1:01 min

Trots brinnande läktare och inkastade föremål tycker AIK Fotbolls ordförande Johan Strömberg att klubben säkerhetsarbete är bland det mest utvecklade bland de allsvenska klubbarna.

AIK Fotboll AB:s ordförande Johan Strömberg beklagar det som inträffade på Råsundas läktare under matchen mot IFK Göteborg.

– Det är ytterst beklagligt och ledsamt. Jag vet hur mycket energi och förberedelser som tifo-gruppen har lagt på att det ska bli ett stort happening. Sen är det ju förbjudet att bränna bengaliska eldar och det har ju vi påpekat ett flertal gånger. Vi vet inte hur de får in det.

– Den olyckshändelse som sker är beklaglig, och jag bara hoppas att den som skadade sig inte skadade sig allvarligt.

Det säkerhetsarbete som ni lägger ner inför matcherna är ju uppenbarligen inte tillräckligt. Vad säger du om det?

– Råsunda går ju inte att bevaka dygnet om. Det går att ta sig in på Råsunda även när det inte är matchtid. Det finns utrymmen att gömma saker i. Det här är ju något vi har haft problem med hela vår Råsunda-vistelse.

– Sen finns det ju inte detektorer som upptäcker den här typen av pyroteknik, utan det krävs att man muddrar varje person enligt den teknik som finns på flygplatserna. Och det har vi inte möjlighet till.

Hur kommer ni från AIK Fotbolls sida gå vidare gentemot era supportergrupper och era tifogrupper framöver för att stävja sånt här?

– Vi kommer kalla till ett möte nästa vecka och diskutera den uppkomna situationen.

IFK Göteborgs assisterande tränare Magnus Edlund träffades även av ett mynt i huvudet och började blöda kraftigt.

– Det får inet förekomma och det pågår en polisutredning. Den personen som kastade ska narurligtvis lagföras. Sen så blir det en avstängning från våra matcher.

Häromveckan gick Johan Strömberg ut och uppmanade AIK-supportrar att inte åka till Södertälje Fotbollsarena, där AIK gästar Syrianska nu på söndag. Trots Råsundaincidenterna ångrar han inte det uttalandet.

– Absolut inte, det har ingenting med det att göra. den bedömnningen gjorde AIK:s säkerhetsansvarige utifrån det arrangemanget som Syrianska erbjuder. Och Syrianskas arrangemang är undermåligt.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se