Stor special: Här är alla SM-hjältar

Radiosporten radar upp alla Brynässpelare och beskriver hur just de har bidragit till guldsuccén.

Målvakter:

1. Niklas Svedberg
Ifrågasatt förra året när han kom från Modo och inför årets säsong såg ut att få lämna förstaspaden till återvändande hjälten ”Honken” Holmqvist. Fick inleda slutspelet som båsöppnare, men efter han fick chansen i slutet av kvartsfinalserien mot Frölunda har han visat alla att han är en målvakt av högsta klass. Borde vara VM-aktuell.

40. Johan Holmqvist
Världsmästaren, NHL-meriterade gamla SM-guldhjälten återkom inför årets säsong. Gjorde en stabil grundserie och startade slutspelet starkt, men blev sjuk och fick från båset se Svedberg få sitt stora genombrott.

Backar:

3 Jonathan Carlsson
Fick veta efter fjolårets säsong att han inte ingick i klubbens planer framöver. Men fick ändå plats då klubben inte lyckats värva som man ville på backsidan. Har fått spela en hel del under grundserien, men har fått nöta bäck under slutspelet. Tränaren har berömt honom för hans lojalitet, trors liten speltid.

5. Simon Löf
Har varit extraback ett par säsonger nu. Men har fått mer speltid när stjärnbacken Lars Jonsson bänkats. Har tagit ett rejält steg under slutspelet och gjorde till och med mål i kvartsfinalen mot Frölunda.

9. Niclas Andersén
Stabil defensiv back som kom i topp i slutspelets plus/minus-ligan.

14. Mattias Ekholm
Morasonen kom tillbaka under hösten som en skänk från ovan efter en misslyckad sejour i Nashville Predators. Har återtagit sin landslagsplats och varit den mest tongivande backen offensivt för Brynäs under slutspelet. Har fått kritik för sin ojämnhet i egen zon. Men framåt har han kanske varit slutspelets bäste back.

15. Simon Bertilsson
A-Landslagsdebuterade under säsongen och har växt till sig som en riktig bra elitserieback. Stark defensivt och har nu också utvecklat sitt offensiva spel. Minns hans klubbteknik och passning till Joachim Rohdins 3-0 i första SM-finalen.

18. Ryan Gunderson
Imponerade stort under grundserien framför allt i power play. Har varit ganska osynlig i slutspelet men avgjorde en match mot Frölunda i kvartsfinalen och gjorde sent kviterringsmål i den fjärde SM-finalen. 

20. Lars Jonsson
Den forne landslagsbacken har haft problem under årets säsong. Varit bänkad stundtals och noll mål famåt imponerar inte för den en gång så pucksäkre och skridskoskicklige Jonsson. Har ändå varit stabil under slutspelet.

22. Jörgen Sundqvist
Backtuffingen som tidigare spelat för finalmotståndaren Skellefteå hade en en relativt svag fjolårssäsong. Men har under vintern kommit tillbaka och rentav förbi tidigare nivåer. I topp i slutspelets tacklingsliga, +9 och målskytt i den andra SM-finalen. Odlade ett av de bästa slutspelsskäggen.

Forwards:

10. Johan Larsson
Den unge gotländske centern hade en bra höst och var med och bar fram Sverige till JVM-guldet i januari. Sedan kom en tung tid för honom men lagom till slutspelet var han tillbaka i gammal god form. En av Brynäs bästa spelare under finalserien mot Skellefteå.

11. Jesper Ollas
En av de bästa värvningarna i hela elitserien. Ur-leksingen som inför årets säsong tog det förbjudna steget över till Bryänäs gjorde en bra höst. Hade det lite tyngre efter jul men har varit en av Brynäs bästa spelare under slutspelet. Har fått stort förtroende i förstakedjan tillsammans med Johan Larsson och Martin Johansson.

12. Andreas Dackell
NHL-meriterade trotjänaren började bra men hade en tung säsong. Blev skadad i oktober. Kom tillbaka till slutspelet men tvingades lägga skridskorna på hyllan under kvartsfinalen mot Frölunda. Har bidragit med sin kompetens i båset sedan dess.

16. Sebastian Lauritzen
Impnerade stort under hösten som en riktig poängmaskin och fick en välförtjänt landslagschans före jul. Efter jul förstördes hans säsong av skador. Spelade inte i slutspelet.

17. Sebastian Wännström
Blev en bit in i säsongen tredjelänk i kedjan med Silfverberg och Järnkrok. Bidrog med sin speed till att den kedjan blev så lyckosam under säsongens slutfas.

19. Calle Järnkrok
Supertalangen blev under vintern en självklar Tre Kronor-spelare och bildade tillsammans med Jakob Silfverberg elitseriens och slutspelets mest fruktade radarpar.

24. Mads Hansen
Den i Gävle ifrågasatte norske centern blev till en av Brynäs stora nyckelspelare. En av grundseriens och slutspelets bästa tekare. Höll ihop lagets fjärdekedja och gjorde också viktiga mål.

25. Martin Johansson
En av elitseriens snabbaste skridskoåkare inledde säsongen starkt men tappade sedan. Lagom till slutspelet vaknade han ordentligt igen. Avgjorde bland annat den andra SM-finalen med sitt mål i sudden death.

27. Joachim Rohdin
I februari fick han beskedet att han inte ingick i klubbens framtidsplaner.  Bara ett mål under grundserien blev det. Men så i slutspelet efter skadorna på Andreas Dackell och Sebastian Lauritzen lossnade allt. Bland annat gjorde han två mål i den första SM-finalen.

29. Emil Molin
Oves son som kom in och spelade helt respektlöst mot Färjestad i semifinalen. Kommer bli viktig framöver för Brynäs när Silfverberg, Larsson, Ekholm sticker.

31. Jonathan Granström
Brynäs Tomas Holmström hade det länge tufft i grundserien. Det dröjde länge innan han lyckades få in sitt första mål. Men när det gällde som mest var han som bäst. Avgjorde den tredje SM-finalen och hade fem mål och fem assist på sitt konto i slutspelet.

33. Jakob Silfverberg
Kommentar överflödig. När han gjorde poäng vann Brynäs sina slutspelsmatcher. Lagets stora stjärna. Har landets bästa skott och verkar vara omöjlig att ta pucken ifrån. Elitseriens och slutspelets bästa spelare. En uppenbar ledarfigur.

39. Jonas Nordquist
Stabil center och bra tekare. Hans kedja med Granström och Widing var stabil under hela slutspelet.

41. Daniel Widing
Inte lika stor stjärna som tidigare men var bäst när det gällde som mest. Tog kampen med Skellefteå och vem kan glömma hans 2-1-kanon i den andra SM-finalen.

62. Mats Lavander
Kom fån Luleå och skulle gnugga på och bana väg för Brynäs stjärnor. Spelade stundtals med Silfverberg/Järnkrok men fick hålla till i fjärdekedjan under slutspelet. Gjorde ett par mål och bidrog med sitt slit. Var också enligt uppgift tongivande i omklädningsrummet, en ledarfigur.

Tränare Tommy Jonsson
Lite av en doldis i hockeysverige som assisterat Niklas Czarnecki ett par säsonger i Brynäs men som nu gjort sitt första år som huvudcoach. Och vilken succé det blev direkt. Gick kaxigt ut och talade om SM-guld inför säsongen. Han hade uppenbarligen på fötterna.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se