Kamsport - MMA

Hemmafavoriten: "Vi lyfte taket"

7:55 min

Det rådde feststämning när UFC-cirkusen kom till Sverige. Alexander Gustafsson svarade upp till förväntningarna när han besegrade Thiago Silva.

Kampsporten MMA (Mixed Martial Arts) drog rekordpublik till Globen i Stockholm på lördagkvällen, då organisation UFC (Ultimate Fighting Championship)arrangerade en gala där svenske stjärnskottet Alexander Gustafsson var det stora affischnamnet.

– Det var helt galet. Jag är stolt över att få gå på hemmaplan, inför mina fans. Vi lyfte taket, säger Gustafsson till Radiosporten.

15 428 åskådare, vilket är den mesta idrottspubliken i Globen någonsin, bjöds på moderna gladiatorspel i drygt fem timmar. Biljetterna tog slut på nolltid, och stämningen var elektrisk när den tolfte och sista matchen, huvudnumret, drog igång en halvtimme före midnatt.

25-årige Alexander Gustafsson mötte brasilianaren Thiago Silva, som gjorde comeback efter ett års dopningsavstängning. Och Gustafsson gjorde ingen besviken. Han tog kommandot direkt, och efter ett par tidiga träffar hade han satt sig i rejäl respekt hos Silva.

Gustafsson, som är den störste svenske stjärnan i den snabbt växande sporten MMA, visade upp fint fotarbete. Och segern efter 3x5 minuters kamp var odiskutabel.

Sporten MMA är däremot omdiskuterad. Mycket är tillåtet i den åttakantiga buren, oktagonen. Såsom slag, sparkar och strypgrepp.

Men kampsportsförespråkarna menar att allvarliga skador är ovanliga. 

– Många tycker att det är en otäck sport, men jag tycker att det är en disciplinerad sport med mycket teknik. De är vältränade och går in på lika villkor. Det finns ju risker, men det gör det ju i all sport, berättade Alexander Gustafssons ändå oroliga mamma Ellinor för Radiosporten inför sonens match.

När det gäller sportens utveckling så blir den bara mer och mer populär. I USA är det den fjärde mest uppmärksammade idrotten bland unga män, efter giganterna amerikansk fotboll, baseball och basket.

Och UFC behöver knappast leta efter potentiella arrangörsländer. Runtom hela världen hoppas man få till galor med världsstjärnorna.

– Framtiden ser väldigt ljus ut. The sky is the limit, säger Andreas Gustafsson, som snart kan räkna med matcher mot de absolut största stjärnorna inom UFC.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se