Tack och lov hade jag fel

Det här blir en personlig kolumn. Jag gläder mig som en speleman över Nico Rosbergs seger. Hans första i F1. Varför?

Jag lärde känna pappa Keke i början av 70-talet i början av hans karriär när han fortfarande bodde i Finland och övernattade i Helsingborg på väg ut i Europa. Var med på alla hans f1 lopp och firade hans vm titeln 1982 rejält.

Träffade Nico första gången när han var fyra, fem år. Han började tidigt köra gocart och klart vad ynglingen skulle ägna sig åt. Köra racerbil. Men inte utan motstånd från mamma Sina.

När Keke körde var hon sällan med och såg aldrig loppen på tv. Vad gjorde hon? Städade tills loppet var slut och Keke ringde. Drog en lättnadens suck när han slutade. Och fick städdille igen när sonen började.

De var inte i Shanghai utan hemma i Monaco. Efter två varv bad Keke sin hustru att stänga av dammsugaren. Den var så högljudd att den störde honom. Och han lyckades övertala Sina att se loppet istället.

Keke är otroligt stolt över sin son. Med all rätt.

– Pratade med honom efter kvalet och han sa att han hade en stark känsla att han kunde vinna.

Jag var inte lika övertygad och svarade bara ja, ja. Tack och lov hade jag fel. Keke vann sitt första lopp efter 49 försök. Schweizs gp i Dijon. Nico efter 111. Tack vare Nicos seger är familjen Rosberg ny medlem i en ytterst exklusiv klubb.

Senior och junior är bara det tredje pappa-son par som vunnit formel 1 lopp. I klubben finns också engelsmännen Graham och Damon Hill samt Gilles och Jacques Villeneuve. Vad som skiljer dem åt är att Hill var världsmästare. Graham 1962 och 1968 och Damon 1996. Jacques vann titeln 1997 men inte pappa Gilles.

Den som möter Keke idag skall inte tro att hans sträckta långfinger är en arrogant ful gest. Han har brutit det.

– Jag skulle filma familjen, gick baklänges och trillade i ett dike.

I de två första loppen gick det inte särskilt bra för junior. Vad har hänt? Nico hade problem med bromsarna och eftersom han alltid bromsar så sent som möjligt blev det en orolig körning. Efter loppet i Malaysia byggde man om systemet. Man skulle kunna säga att det är nu skräddarsytt.

Belöningen kom snabbt. Tre lopp med olika vinnare. Jenson Button i Australien, Fernando Alonso i Malaysia och Nico Rosberg i Kina. Jenson ledde vm tabellen efter första loppet, Fernando efter det andra.

Och nu toppar Hamilton mästerskapet trots att han inte vunnit något lopp. 45 poäng mot Buttons 43 och Alonso som trea med 37. Det gläder min vän i Halmstad.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se