Chelsea - krislaget som försvann

Poff! Sa det så var Villas-Boas ute och Di Matteo inne. Poff! Sa det igen så förvandlades det dåliga självförtroendet och den negativa trenden till ett läge som vi knappast kan kalla krisartat. Inte ens med Chelseas mått mätt.

De blåklädda från London är i semifinal i Champions League, har häng på CL-plats till nästa år och ska spela final i FA-cupen på Wembley.

Det är dags att gnugga bort krisstämpeln.

Villas-Boas ville förändra för mycket för fort. Människan är i sin natur inte sådär överförtjust i förändring som man kan tro. Första reaktionen är nästan alltid att hålla kvar vid det man har, det man känner till och är trygg i.

Med tiden kan dessa spärrar släppa. Men tid är inget fotbollsvärlden är bortskämd med. Det är nu eller aldrig.

På tal om "nu eller aldrig". Senast Chelsea och Barcelona möttes i CL-slutspelet var det den stora snackisen. Att det kanske var sista chansen för Chelseas äldre gard att vinna den största klubbtiteln av alla. Bland "de äldre gardet" är Drogba, Lampard och Terry kvar.

Med några år extra på nacken förstår man att sista chansen kanske är här. På riktigt.

Revanschlusten hos Chelsea är något för dem att ta tillvara på. Ikväll spelas matchen på den något mindre planen på Stamford Bridge. Det bådar gott inför att orka jaga boll större delen av matchen och samtidigt orka sticka upp när läget dyker upp.

Skulle Drogba visa upp sig så som vi känner igen honom. Som han gjorde i FA-cup semifinalen mot Spurs när han med Gallas i ryggen tog emot en lång boll, själv mot en fyrbackslinje skakade av sig bevakning, vände upp och tryckte in ett skott i första krysset med vänstern.

Att Drogba lyckas med en liknande uppvisning eller att Lampard får ett frisparksläge eller att Juan Mata lyckas lirka fram en passning som inte ens Torres kan undvika at göra mål på är nödvändigt för att Chelsea ska gå vidare.

Det återstår att se om den senaste tidens flyt gjort så gått för Chelseas självförtroende att de lyckas överträffa vad som borde vara realistiskt.

Hoppet sägs vara det sista som överger en.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se

Mer om FotbollsArena-bloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".