1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
fotboll - champions league

Didier Drogba sänkte Barcelona

Chelseas tränare Roberto Di Matteo valde att satsa på Didier Drogba från start. Ett val som italienaren inte lär ångra.

Mångmiljonköpet Fernando Torres eller formtoppade Didier Drogba från start? Det blev den sistnämnda, och ivorianen skulle spela huvudrollen.

Barcelona hade mest boll i den första halvleken, chanser saknades inte heller, men Chelsea kändes superheta när de stack upp. Och katalanerna uppträdde stundtals förvirrat defensivt.

Efter 47 minuter tappade Lionel Messi bollen, Frank Lampard vann den och kunde spela fram Ramires på vänsterkanten. Brasilianaren höll hög fart men också huvudet kallt när han spelade in bollen i straffområdet. En passning som ställde Barcelona-försvaret och hittade fram till en framrusande Drogba som bara behövde sätta foten till.

I den andra halvleken så tog Barcelona inledningsvis över spelet än mer, men Chelsea täppte effektivt till luckorna och spelade smart defensivt.

Barcelona saknade på intet sätt chanser, men Chelsea fick matchen dit de ville och uppträdde lungt och resolut när det behövdes.

Lionel Messi då? Det var lite som med resten av Barcelona, skulle det vara en annan spelare eller ett annat lag som spelade på detta sätt så vore det närmast värt rubriker. Men nu blev det bestående intrycket missar i avslutningsfasen och ett kreativ anfallsspel som visat sig mänskligt.

I helgen så möter Barcelona Real Madrid i El Clasico, ett möte mellan två Champions league-favoriter som nu är ute på tunn is inför returerna i Spanien.


Så sa Robert Tennisberg och Richard Henriksson om matchen:

Andra halvlek:
93.
Matchen är slut!

"Det här hade ingen trott, att Chelsea skulle skaka Barcelona! Inte bara det att de vann utan sättet de gjorde det på", summerar Henriksson.

92. Pedro träffar stolpen! Barcelona spelar runt bollen på sånt där sätt bara de kan, Busquets klackar innan Pedro avslutar. Sedan får Busquets ett jätteläge på returen men skjuter högt över.

"Återigen, man tar inte vara på möjligheten!", utbrister Tennisberg.

91. Spel runt mittlinjen just nu. Barcelona har bollen och möter en massiv Chelseamur.

90. Ytterligare en Barcelonahörna. Samtidigt som fjärdedomaren visar att det blir tre tilläggsminuter.

88. Chelsea tar ut Ramires och kastar in Bosingwa. Ett defensivt byte alltså.

87. Jätteläge! Messi slår in en frispark i straffområdet, Puyol nickskarvar och Cech sträcker ut sig och avvärjer.

"Cech följer med bollen följsamt och när bollen är där är han med", säger Henriksson.

87. Messi går omkull, Barcelona får frispark halvvägs mellan straffområde och mittlinje och Drogba får ett gult kort. Samtidigt går Xavi ut och Cuenca kommer in på Barcelonas mittfält.

85. "Det är förvånande att Barcelona tappar mer och mer, de börjar nästan se lite uppgivna ut nu", säger Henriksson angående matchbilden.

83. "Jag skulle i dagsläget ställa Cech framför Valdes. Inte för att Valdes är en dålig målvakt. Men ta bara det spanska landslaget, där är Valdes bara tredjemålvakt", säger Henriksson i en diskussion om målvakterna på planen.

80. Drogba fortsätter imponera när han håller i bollen och sysselsätter ett helt Chelseaförsvar. Djupledspassningen till den framrusande Kalou hittar dock inte fram, och matchbilden där Barcelona har all boll kan återställas.

78. Ytterligare ett Barcelonabyte. Ut går Fabregas, som missat två jättelägen under matchen, och in kommer Alcatrana.

"Bränner man två sådana lägen kan man inte vara nöjd med sin insats", säger Henriksson.

76. Gult kort för Busquets när han drar ned Ramires samtidigt som Chelsea är på väg att ställa om snabbt.

"Ramires har varit väldigt bra, inte bara den här matchen utan hela säsongen. Hans första säsong i Chelsea var med näppe godkänd men nu har han tagit ytterligare ett steg", säger Henriksson om mittfältaren.

73. Kalou kommer in för Chelsea, ut går Juan Mata.

"Precis som för Mata handlar det för Kalou om att direkt hitta rätt defensivt. Kan han hitta på saker offensivt, ja, då är det en ren bonus", säger Henriksson.

71. Frispark för Chelsea nu, halvvägs in på Barcelonas planhalva. De blåa mobiliserar, mittbackarna rör sig över hela planen men Barcelona kan ta hand om bollen.

69. Återigen frispark i jätteläge för Barcelona, den här gången efter att Ramires dragit ned Messi. Det blir Xavi som tar den man han skjuter över.

"Xavi är besviken på sig själv, det där var inget bra skott", säger Henriksson.

68. "Busquets går fram till Drogba och skäller på honom för att han filmar. Och när en spelare som Busquets går fram och skriker för att man spelar över, ja, då filmar man", säger Henriksson.

67. Barcelona gör ett byte. Ut går Sanchez och in kommer Pedro.

"Det är ju inte så att Pedro kommer ge Chelsea skrämselhicka", säger Tennisberg.

"Ja, Barcelona kommer fortsätta som de gjort. Det är inte så att Pedro ändrar en matchbild. Men det handlar ju bara för dem att sätta lägena", säger Henriksson.

64. Messi ska ta den. Den lilla argentinaren steppar upp, gör sin ansats men drar frisparken rakt i muren.

"Jag undrar om Messi räknar med att muren ska hoppa? För han lägger den misstänkt dåligt. För när han missar tänker man ju herregud vad dåligt men han är ju ett geni, och hade säkert en tanke med detta", säger Henriksson.

63. Farligt frisparksläge för Barcelona! Mikel får bollen på armen bara metern utanför straffområdet.

61. Messi liksom öser fram och blir nästan fri innan Cahill lyckas avstyra.

58. Chelsea försvarar sig med alla spelare just nu, till och med Drogba är nere.

56. Fabregas friställer Sanchez med en lobb men anfallaren får inte till avslutet och skottet går utanför.

"Det där måste han göra bättre", säger Henriksson om Sanchez avslut.

55. "Frågan är hur länge det kommer räcka? Frågan är hur länge dom kommer orka så här hårt i defensiven?", säger Tennisberg apropå den frenesi som Londonlaget försvarar sig med.

53. Hörna för Chelsea nu, deras första i matchen. Och det blir farligt när Cahil kastar sig mot bortre stolplen, men mittbacken är fyra skostolekar från att få en tå på den.

"Trenden från den första halvlek håller i sig. Chelsea känns superheta på fasta situationer", säger Henriksson.

51. En statistiktavla visar att Barcelona haft tolv avslut gentemot Chelseas tre.

50. Chelsea spelar runt bollen på offensiv planhalva, men de möter en mur av blåa spelare. Men nu får Adriano ytor, gör en dragning och skjuter! Men Cech räddar.

"Vackert av Adriano som avslutar med högern. Han är ju vänsterfotad", säger Henriksson.

49. Hörna för Barcelona. Messi tar den från vänster, men Lampard nickar undan den. Det står 5-0 i hörnor till Barcelona.

Första halvlek:
47.
Den första halvleken är slut.

"En otrolig avslutning på en underhållande första halvlek", säger Henriksson.

"Jag tror att det är ett oroligt Barcelona som går av planen nu. Jag tror de är överraskade att Chelsea får ut så mycket av sitt spel, jag tror inte alls de har kontroll på den här matchen", säger Henriksson.

47. Mål! Chelsea gör 1-0!

Ramires avancerar längst vänster, efter en passning från Lampard, spelar in bollen till en framstörtande Drogba som bara behöver sätta foten till bollen!

"Ramires lurar alla när han gör den passningen. Och han spelar fram Drogba som har varit den här halvlekens huvudfigur", säger Henriksson.

43. Messi avancerar, spelar fram Fabregas i farten som får skottet förbi Cech. Men Ashley Cole jobbar föredömligt och räddar på mållinjen.

"Fabregas lyckas få bollen exakt dit han vill men inte tillräckligt hårt. Det gjorde att Cole som riktigt smart och rutinerat fullföljer sin löping kunde rädda", säger Henriksson.

41. Tredje hörnan i matchen, och tredje för Barcelona. Xavi tar den från höger men det ebbar ut i ett ingenting.

"Chelsea känns starkare på de fasta situationerna. Klart övertag för dem i båda straffområdena", säger Henriksson.

38. "Barcelona har varit i Champions league-semifinal fem gånger de senaste fem åren, det är ett tecken på deras dominans", säger Henriksson samtidigt som det är mycket spel runt mittfältet för tillfället.

36. "Sevärd fotboll så här långt", summerar Tennisberg samtidigt som Barcelona spelar runt bollen.

34. Tick, snick, flick, tick och så schvoooch! Barcelona spelar runt bollen på det där sättet som bara de kan och så tar Alves en jättelöpning från sin högerbacksposition in i Chelseas straffområde. Men en Chelseback lyckas avvärja och det är hörna.

31. "Det har varit fantastiskt bra, jag hade förväntat mig en annan matchbild. Mer spel på mittfältet och ett mer statiskt Barcelona. Att Chelsea skulle få sån här stor utdelning, att det känns farligt så fort de vinner bollen, det hade jag inte trott", säger Henriksson om den första halvleken.

28. Messi når högst i straffområdet (!) och Cech tvingas återigen göra en kvalificerad räddning.

27. Nu har Barcelona lagt på en extra växel, höjt sig ett snäpp eller kastat in en extra pinne i veden. Oavsett så är de blåa ordentligt tillbakapressade för tillfället.

25. Iniesta tar sig läckert förbi Gary Cahill men mittbacken drar ned honom. Domaren friar.

"Hade det där skett utanför straffområdet hade det varit frispark", säger Tennisberg och syftar på att det ofta krävs lite mer för att domaren ska döma straff än frispark.

21. "Messi har gjort 63 mål för Barcelona den här säsongen. Det är alltså lika mycket som Chelseas sex bästa målskyttar gjort, tillsammans", berättar Henriksson.

"Ändå leder han inte skytteligan i Spanien", fyller Tennisberg i och syftar på att Real Madrids Christiano Ronaldo också gjort 41 mål där.

18. Lionel Messi avancerar in i Chelseas straffområde, spelar in och det blir ett skott längst marken från Iniesta som Cech räddar. Jätteläge för Fabregas på returen men spanjoren missar när han står närmast ren helt centralt fem meter från målet.

"Nu presenterade sig Messi ordentligt", slår Henriksson fast.

17. "Messi har varit nästan osynlig hittills. Och det har nog inte att göra med att han inte är sugen på att spela fotboll utan snarare att Chelsea stängt av ytorna bra", säger Henriksson.

14. Drogba ligger kvar på planen, Barcelona spelar ut bollen men ivorianen kan resa sig.

"Ingen spelare i världsfotbollen kan se ut att ha så ont som honom. Det är lite typiskt honom att ligga kvar", säger Henriksson.

"Sådär ser det se ut i köket ungefär. När man får en smäll och får jätteont i en minut, och sen går det över", säger Tennisberg.

"Det kallas att göra en Drogba", säger Henriksson.

13. Chelsea pressar högt, men så fort "Barca" har spelat sig igenom den första pressen så backar laget hem mangrant.

"Chelseas mittfältare gör det riktigt bra med att stänga ytorna", säger Henriksson.

11. "Härligt händelserik början. Betydligt mer öppen match än vad jag trodde den skulle vara", summerar Henriksson.

9. Sanches får en stickare i djupet, blir helt ren, lobbar och bollen tar i ribban! Matchens chans så här långt!

"Oj, vad nära! Chelsea missar helt när de försöker ställa Sanchez offside. Mer otur än oförmåga när han missar där", säger Henriksson.

7. Farligt för Drogba igen när han tar sig förbi en för högt stötande Mascherano. Men istället för att gå rakt på mål försöker han ta sig förbi Puyol utan att lyckas.

"Han är sånär att lura Pyuol, men han blir för ivrig", säger Tennisberg.

"Nu har Drogba övertag på Mascherano och även på Pyuol", säger Henriksson.

6. "Som det ser ut på pappret är det ett 4-3-3 men de första fem minuterna är det snarare ett 4-5-1", säger Henriksson angående Chelseas taktik. Där det är just Drogba som är den där ettan längst fram. 

4. Lång boll mot Drogba, det ser farligt ut, men en dålig bolltouch av ivorianen gör att det inte blir något friläge.

3. "Vi tror inte på samma fotboll som igår, när Bayern München mötte Real Madrid, men vi har lika höga förväntningar", säger Henriksson.

"Barcelona är favoriter men Chelsea har hemmaplan", fyller Tennisberg i.

2. Barcelona sätter med det samma igång med sitt patenterade bollrullande.

Min 0. Matchen har startat.

Inför matchen:

Så startar lagen:

Chelsea:

Cech
Ivanovic - Cahill - Terry - Cole
Meireles - Mikel - Lampard
Mata - Drogba - Ramires

Barcelona:

Valdes
Alves - Pyuol - Mascherano - Adriano
Xavi - Busquets - Iniesta
Messi - Sanchez - Fabregas

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Chelsea-Barcelona

1-0 (1-0)
1-0 Didier Drogba (45).
Varningar, Chelsea: Ramires, Didier Drogba.
Barcelona: Pedro Rodriguez, Sergio Busquets.

Domare: Felix Brych, Tyskland.
Publik: 41 841.

Chelsea (4-5-1): Petr Cech - Branislav Ivanovic, Gary Cahill, John Terry, Ashley Cole - Juan Mata (Salomon Kalou 74), Frank Lampard, John Obi Mikel, Raul Meireles, Ramires (Jose Bosingwa 88) - Didier Drogba.

Barcelona (4-3-3): Victor Valdes - Dani Alves, Carles Puyol, Javier Mascherano, Adriano - Xavi (Isaac Cuenca 87), Sergio Busquets, Francesc Fabregas (Thiago 78) - Lionel Messi, Alexis Sanchez (Pedro Rodriguez 66), Andres Iniesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".