L-G: "Årets VM kommer bli mycket spännande"

Krutröken har knappt lagt sig efter SM-finalspelet förrän VM-matcherna på Globen startar. Arrangemanget med en grupp, med Tre Kronor, spelande i Sverige och en grupp i Helsingfors - med Finland som ”hemmalag” - är ett mycket smakfullt upplägg då publiken får se sitt lags alla matcher på hemmaplan.

I skrivande stund är Per Mårts i full fart med att nominera sitt VM-lag. Denna gång tror jag mig förstå att vederbörande sitter i guldsits och kan välja och vraka bland inte minst bland våra NHL-spelare.

De indikationer som kommit vad beträffar övriga länders sammansättning av lag pekar på att årets VM kommer att bli en mycket spännande turnering med åtskilliga av världens bästa spelare på plats.

Infriat löfte

Vid upptaktsträffen för elitserien i september förra året stack Brynästränaren Tommy Jonsson ut hakan och deklarerade tydligt att Brynäs absoluta målsättning var att vinna SM-guld. Vi var nog rätt många som log i mjugg åt Tommy Jonssons ”önskedrömmar”. Jag ler fortfarande, men detta mer beroende på ren glädje över Brynäs fantastiska säsong.

Finalserien mot Skellefteå avgjordes av att Brynäs drivande spelare som Jakob Silfverberg, Mattias Ekholm och inte minst målvakten Niklas Svedberg klev fram och var ”bäst när det gällde”. Motsvarande spelare i Skellefteå, som Bud Holloway, Oscar Möller och Joakim Lindström, nådde inte alls upp till sin bästa nivå. Undantaget var suveränt kämpande lagkaptenen Jimmie Ericsson.

I efterhand har man från Skellefteåhåll pekat på att laget var rejält skadedrabbat under finalmatcherna, något som jag tycker man kunde se då laget ej kom upp i förväntad slagstyrka. Det är emellertid så att skador ”hör till” och måste tas i beräkning. Har man däremot otur och får tongivande spelare borta så inverkar ju detta naturligtvis på slagstyrkan i laget.

Oavsett skador och formsvackor hos de båda lagen så står Brynäs som mycket värdiga vinnare av årets SM-tecken. Laget har spelat en offensiv och dessutom underhållande ishockey, och har med detta bildat skola för framtidens ishockey.

Mer om L-G tycker till

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".