1 av 2
2 av 2
Foto: Scanpix

Experten: "Ett incitament för den fina fotbollen"

Richard Henriksson: "Bayern München är favoriter i finalen"
12 min

Fyra ordinarie spelare i Chelsea och tre i Bayern München är avstängda i Champions league-finalen på grund av varningar. Helt rätt, tycker Richard Henriksson.

I Chelsea saknas Branislav Ivanovic i backlinjen, Raul Meireles och Ramires. Dessutom är lagkaptenen John Terry avstängd efter det röda kortet han fick mto Barcelona.

Bayern München får klara sig utan David Alaba, Liuz Gustavo och Holger Badstuder.

Röster har höjts för att de gula korten ska strykas inför finalen. Det kommer inte att bli aktuellt, vilken Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson tycker är bra.

– Jag tycker att man ska ha det på det här viset. Tre gula kort sett över vad som i jämförelse med ligan är en ganska kort Champions league-period, det tycker jag är rimligt.

– Jag tycker också att det är ett bra incitament för att få den fina fotboll som vi har haft i de här semifinalerna, att spelarna vet att de inte kan förstöra spelet genom vårdlöst spel eller för den delen tjafs med domaren.

Men kan du förstå de som tycker att det är synd att det blir b-betonade lag, i varje fall på vissa positioner?

– Det är klart. Jag vill också se de bästa spelarna göra upp. Men man kan också föra in att, det är också en faktor, att det lag som vinner Champions league, och är bäst i Europa, ska ha den bästa truppåen också. Inte bara den bästa startelva.

Nu blir det en Champions league-final helt utan spanska lag. I stället blir det Chelsea som får åka till Bayern Münchens hemmaarena den 19 maj för att göra upp om bucklan.

Ett Chelsea som knappast haft en lyckosam säsong i Premier league, men som hämtat sig sedan Roberto Di Matteo tog över som tränare, mot ett Bayern München som "bara" blev tvåa i Bundesliga.

– Bayern München, som förutsättningarna är just nu, är favoriter. Vi såg Chelsea uträtta underverk mot Barcelona och spelar de på samma sätt, med samma inställning, att kanske vara lite försiktig och sätta defensiven främst - då har engelsmännen bättre chans än om de verkligen bjuder upp till spel mot ett Bayern München som jag tycker, spelare för spelare, är ett bättre lag.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se

Mer om Champions league

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".