– Jag hade en klar taktik och visste exakt vad jag skulle göra. Men hon bjöd på väldigt bra motstånd och det var en riktigt bra match, säger Frida Wallberg. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.
Boxning

Wallberg försvarade WBC-titeln

Frida Wallberg "Den tuffaste matchen hittills"
2:53 min

Hon dansade in till tonerna av den egna låten "Golden girl". Tio ronder senare fick Frida Wallberg lyfta WBC-bältet för tredje gången. Inför en kokande hemmaarena behöll hon världsmästartiteln mot utmanaren Amanda Serrano.

För Frida Wallberg var kvällen före hennes 29:e födelsedag något alldeles extra.

Gissa om hon njöt av att för första gången någonsin få boxas i en proffsgala hemma i Östergötland — vilt påhejad av publiken.

– Helt underbart och jag tackar för det enorma stödet, jublade Frida.

Efter tio raka segrar skulle WBC-bältet försvaras mot puertoricanska Amanda Serrano — obesegrad även hon och med 9 av 14 vinster efter knock.

Serrano inledde bäst och ledde efter några ronder, men Wallberg blev bättre och bättre ju längre matchen led.

– Jag hade en klar taktik och visste exakt vad jag skulle göra. Men hon bjöd på väldigt bra motstånd och det var en riktigt bra match. Jag är en vinnare, ler Frida, som fick lyfta bältet på nytt efter eniga domarsiffror.

23-åringen från New York är Åtvidabergstjejens tuffaste motståndare hittills i karriären med sina tunga slag, snabbhet och grymma kondition.

– När man möter en boxare av den kalibern är det otroligt viktigt att vara smart och jobba på min teknik. Att inte släppa in henne och jobba på distans, betonade Frida innan fajten i super fjädervikt.

Hennes uppladdning inför titelmatchen stördes av en spricka i ett ben i handen i vintras — men Wallberg är mentalt stark.

– Klart att jag var orolig, det gick en månad utan att jag kunde slå med högern. Men då lade jag extra fokus på spänst och kondition i stället och känner mig i mitt livs form. Den ökade explosiviteten i benen ger mig mycket nytta.

Under den stora galan i Linköping gjorde även hemmasonen Naim Terbunja en bejublad proffsdebut genom att slå serben Vladimir Spasojevic, medan Mikaela Laurén knäckte Cindy Serrano, storasyster till Amanda.

– Cindy är snabb både i överkroppen och fötterna, helt klart en av de bästa jag mött. Men jag fick in några riktiga kyssar på henne, jublade Mikaela efteråt.

Övriga segrare var svenskarna Patrick Bogere, Benjamin Kalinovic och Suro Ismailov samt engelskmannen Lawrence Benett.

Joakim Löwing/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".