Tuffa neddragningar i AIK

Nedflyttningen till Superettan och ett skenande budgetunderskott har fått AIK att agera. Löner ska sänkas och personal kommer att sägas upp.
  – Det är klart att det blir förändringar, vi kommer att ha helt andra intänkter, säger vice ordföranden Sandro Catenacci.

I slutet av 90-talet var AIK en av landets mest välbeställda fotbollsklubbar. Höga lönekostnader och vikande intäkter till följd av klena sportsliga resultat har ändrat den saken drastiskt. I dag är klubbens ekonomi ett svart hål – något som knappast förbättras i och med degraderingen till Superettan.

Under ledning av den nye starke mannen Allesandro Catenacci vidtar man nu åtgärder för att komma tillrätta med situationen. De 16 anställda på kansliet lär bli betydligt färre, och även organisationen runt laget kommer att bantas rejält. MBL-förhandlingar har redan inletts.

Dessutom har Catenacci aviserat en generell lönesänkning för spelartruppen – hela 30 % ska bort. Han hänvisar till en kontraktsklausul som säger att varje kontrakt ska omförhandlas vid en nedflyttning. Inte oväntat är många spelare kritiska och klubben räknar nu med att en skiljenämnd ska avgöra frågan om lönerna.
  – Det är det enklaste, att låta en extern kraft avgöra, säger Catenacci till Expressen.

Det lär dock inte stanna vid lönesänkningar. Truppen kommer att behöva bantas numerärt för att den nya ekonomiska verkligheten ska klaras av. Ett stalltips är att dyra spelare som Derek Boateng, Pa-Modou Kah och Martin Åslund ligger illa till när Catenacci och nye coachen Rikard Norling ska rensa i spelartruppen. Åslund har provtränat med italienska Salernitana, och Kah sägs vara intressant för flera norska klubbar.

I övrigt lär AIK få svårt att behålla spelare som Stefan Ishizaki och Fredrik Björck. Bägge har flaggat för att de vill fortsätta på allsvensk nivå, och ryktas vara aktuella för IFK Göteborg respektive Malmö FF.

Viktor Barth-Kron
viktor.barth-kron@sr.se