Helena Jansson. Foto: Jens L' Estrade / SCANPIX.

Chocken för stjärnan: Hälskada - och förkylning

Helena Jansson: "Ovanpå den här inflammationen har jag varit förkyld"
3:13 min

Sveriges största stjärna i orientering, Helena Jansson, har problem med höger häl och tvingas troligen välja bort en distans i stundande EM. Hon har dessutom fått en rejäl förkylning.

– Jag har fått samma typ av känning som ifjol. Då var det den högra hälen, men nu har slemsäcken inflammerats i min vänstra häl, berättar Helena Jansson för Radiosporten.

Till råga på allt fick hon efter helgens tävlingar en kraftig förkylning med feber som gjort att hon legat till sängs i två dagar. I dag (onsdag) har hon dock blivit feberfri.

– Det här innebär tyvärr att jag nog måste hoppa över någon av distanserna. Det gör jag framför allt för att kunna träna bra månaderna fram till VM som vi ju har i juli, säger Jansson.

EM i Orsa, Mora och Falun inleds med kval till medeldistans nästa måndag. De andra tävlingsformerna som finns är långdistans, sprint och stafett.

I de EM-lopp hon väl deltar i räknar hon med att vara smärtfri, tack vare att hon plåstrar om foten och fixar till skon på rätt sätt. Också före VM ifjol hade hon hälproblem, då i den högra. Hon var då nära att lämna återbud, men när hon ändå kom till start lyckades hon vinna medalj i alla tävlingar hon ställde upp i – med guldet i medaldistans som kulmen.

– Jag har förstås blivit väldigt stressad nu. Jag är ju i Dalarna och hade en bra plan för de tekniska förberedelserna för EM och den terrängtyp som väntar. Nu är det snabb inlärning som gäller.

Lyssna mer på intervjun, där hon berättar vilken distans hon absolut inte vill missa i EM, och hur tankarna går i valet mellan den snabba sprinten och den tuffa långdistansen.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Mer om Orientering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".