Hockey-VM i Radiosporten, en mänsklig rättighet

"Den glider in i mål", Lennart Hyland i Colorado Springs 1962.

"Mats Sundin gör det, Mats Sundin gör det", Lasse Granqvist i Åbo 1991.

Sveriges två största radioreferenter genom tiderna, har båda fått sitt stora genombrott via svenska guldreferat i Ishockey-VM. Det säger en hel del om detta mästerskap, som svenska folket älskar men som den svenska journalistkåren ofta bespottar.

För mig är parallellen till en härligt underhållande actionfilm slående. Vad tyckte filmkritikeretablissemanget om en 80-talsactionfilm som t.ex  "Rocky IV"? Jo, att den var primitiv och enfaldig. Vad tyckte biopubliken? Hyllningar!!! Samma sak med ett Ishockey-VM. Det är liksom inte tillräckligt fint för sportens kulturetablissemang (särskilt fotbollskamarillan) att hylla ett Ishockey-VM. 

"Det går för ofta", "Alla de bästa spelarna är inte med", "Det är ingen hockeykänsla när det är så varmt ute", "Det är för många lag med". Klagomålen är exakt likadana år efter år. Tittarsiffrorna på tv och lyssnarsiffrorna på radio är också exakt likadana år efter år: absolut toppklass!!

För mig som fått förmånen att jobba med det största inom både ishockey, fotboll och friidrott, är ändå Ishockey-VM något alldeles speciellt. Just därför att jag vet dess starka ställning hos det svenska folkdjupet. Ett varumärke lika starkt om schlagerfestivalen. 

Och att få jobba med det i det varmaste mediet - radion - är en ynnest. 

Nu kör vi!

Mer om VM-bloggen - ishockey-VM 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".