1 av 2
Christopher Fischer (t.v.) och Loui Eriksson. Foto: Scanpix. Montage: SR.
2 av 2
ishockey-vm

Experten varnar: "Tyskland inget brö'gäng"

Expertkommentator L-G Jansson inför Sverige-Tyskland
2:55 min

Tre Kronor går i kväll för fjärde raka segern i ishockey-VM när Tyskland står för motståndet. Men Radiosportens expert L-G Jansson varnar för tyskarna.

Tyskland har inlett VM med en seger (Italien) och två förluster (Lettland och Ryssland), och har stundtals imponerat, framför allt med sitt defensiva spel och snabba omställningar.

– Det är ett vilt kämpande Tyskland som i går (tisdag) matchade Ryssland långa stunder. De spelade inte bara bra försvarshockey utan emellanåt pressade man det ryska laget, och hade inte den ryske målvakten Varlamov varit så bra hade tyskarna snott en poäng, säger L-G Jansson.

Hur skiljer tyskarna sig i sitt spel jämfört med Danmark (som Sverige besegrade med 6-4 i senaste VM-matchen)?

– De är lite mer stereotypa. De är duktiga på att backa hem och hålla undan framför egen målvakt. Det gäller för svenska forwards att låta pucken gå väldigt snabbt.

Tre Kronor har övertygat på de flesta även om förbundskapten Pär Mårts var riktigt irriterad efter den avslutande perioden mot Danmark senast. Vad vill du se bättre i det svenska laget?

– Det går inte att spela sådan drömhockey som man gjorde första perioden mot Danmark, det klarar man inte av orkesmässigt och kreativiteten räcker inte till.

– Jag vill ha en jämnhet i det hela. Sedan vill jag se (målvakten) Viktor Fasth riktigt fast i kväll, som Brunkebergspumpen. Jag vill också se Victor Hedman avsevärt mer stabil, om det nu går.

I det svenska laget kommer backen Staffan Kronwall att spela forward och det svenska laget kommer därmed till spel med bara fem backar.

Magnus Wahlman
magnus.wahlman@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".