Nya tider när Europasäsongen startar

På söndag startar Europasäsongen. Förr sa man att nu börjar allvaret. Men det var då. Gäller inte idag.

Har man inte en bra bil från första loppet är det inte mycket man kan göra resten av året.

Skillnaden mellan då och nu är att för några år sedan fick man testa nästan hur mycket man ville. Idag är det begränsat till några tester innan säsongen börjar och ett par under. Allt för spara pengar. Det kostar nämligen inte en smärre förmögenhet utan en något större att testa.

Dessutom var det orättvist. De stora hade råd och hade till och med särskilda testteam. De små tvingades, om de hade råd, att skicka samma mekaniker som under helgen varit på ett lopp två dagar senare till en test.

Tog inte många månader innan de var helt slutkörda. Och tyvärr några som plötsligt kom hem till ett tomt hus.

Smaken är som sagt olika.

Michael Schumacher klagar på däcken. Hans stallkamrat Nico Rosberg däremot tycker att de är en utmaning. Och lika för alla.

Är det också skillnaden mellan en äldre förare, som tycks ha svårt att vänja sig vid nyheter, och den unga generationen, som har betydligt lättare?

Man ser också skillnaden mellan förare som är snäll mot däcken och de som är brutala och sliter ut dem på några varv.

En sak har alla gemensamt. De är som prinsessan på ärtan och känner snabbt om något inte stämmer. Niki Lauda fick en gång frågan vad som skiljde honom från alla andra förare. Min känsliga bar blev svaret. Den trefaldige mästaren sa att han kände om bilen skulle släppa 2/10 innan den gjorde det och kunde börja korrigera i samma ögonblick som det började.

Fyra lopp körda och fyra olika segrare. Undrar om trenden kommer att hålla i sig på Circuit de Catalunya?

Och vem skulle i så fall bli den femte?

Finns några kandidater med Lewis Hamilton i spetsen. 

Finns dock ett litet problem. Alla har testat så ofta här att de känner banans minsta lilla gupp. Så risken för att man ställer in bilen fel är minimal.

Jag tror att loppet kommer att avgöras av depåstoppen. Och där har McLaren missat ett par gånger.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista