Johan Franzén. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.
ishockey-vm

Franzén: "Det var mycket blod och grejer"

0:55 min

Tre Kronors stjärnforward Johan Franzén kommer inte att spela i lördagskvällens VM-möte med Italien. Näsbensbrottet sätter stopp.

Det var i fredagskvällens förlustmöte med Ryssland som Johan Franzén crosscheckades fult i ansiktet av Dimitrij Kalinin efter avblåsning. Svensken började blöda kraftigt och tvingades bryta matchen.

Under natten rätades näsan ut på ett av Stockholms större sjukhus.

Dagen efter tog landslagsledningen tillsammans med landslagsläkaren Björn Waldebäck beslutet att Franzén inte ska spela mot gruppjumbon Italien.

– Riskerna med att spela är minimala rent medicinskt, men det gör j-ligt ont. Men man kan kanske inte spela sitt spel när man har en blödning i ansiktet, säger landslagsläkaren Björn Waldebäck till Radiosporten och tillägger:

– Hockeyspelet är av den karaktären att det händer att folk petar en i ansiktet om man inte vill det och då kan det hämma ens prestation.

Franzén själv säger att han skulle ha spelat kvällens match om det hade varit en viktigare match.

– Hade det varit en kvartsfinal hade jag spelat, säger han till Radiosporten.

Har du ont?

– Nej, inte så länge man inte rör den. Då är det lugnt.

Det var annars rätt så otäcka bilder som ett fullsatt Globen blev vittnen till under fredagskvällen. Blodet sprutade ut på isen efter smällen från Kalinin, som på lördagen fick beskedet att  kommer därmed att kunna spela först i en eventuell semifinal.

– Det var mycket blod och grejer. Sedan var de in och kikade med någon kamera upp i näsan för att se vad som var fel. Och sedan knäckte de den till rätta, berättar Franzén.

Även lagkaptenen Daniel Alfredsson är osäker på spel inför mötet med Italien. Han fick ett stenhårt slagskott på foten mot Ryssland, men hoppas själv på spel dagen efter.

– Jag får på mig skridskon i alla fall. Pucken tog precis under benskyddet och foten svullnade upp efteråt. Jag tror ändå att den tog bra på det sättet att den inte träffade några ben i foten, utan mer den mjuka delen, säger Alfredsson till Radiosporten.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sverigesradio.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista