Nicklas Bäckström. Foto: Charles Krupa/Scanpix.
ishockey-vm

Sverige vill helst ha Bäckström

3:08 min

Målvakten Henrik Lundqvist eller centern Nicklas Bäckström blir natten till söndag tillgänglig för VM-spel med Tre Kronor.

Den svenska landslagsledningen, med team manager Johan Garpenlöv i spetsen, kommer under tidig söndag morgon att hålla tummarna för att New York Rangers besegrar Washington Capitals i den sjunde och avgörande kvartsfinalen i Stanley cup.

Anledningen? Det svenska VM-laget är i större behov av en stjärncenter än en stjärnmålvakt.

– Som truppen ser ut nu, och om vi inte får några skador, så skulle jag gärna vilja få in en center i det här laget. Då är det väl bra om Nicklas Bäckström blir tillgänglig, säger Johan Garpenlöv till Radiosporten.

Men i sådana fall, om Rangers vinner, då kommer inte Henrik Lundqvist. Vad innebär det för målvaktssituationen?

– Det innebär att vi har Viktor Fasth, Jhonas Enroth och Christopher Nihlstorp kvar här och vi är trygga med dem.

Förutom Nicklas Bäckström finns även Marcus Johansson i Washington, som även han kan bli aktuell för VM-spel.

Skulle Washington däremot vinna den sjunde och avgörande matchen i Madison Square Garden så blir backen Anton Strålman och forwarden Carl Hagelin tillgängliga för VM-spel, tillsammans då med stjärnmålvakten Henrik Lundqvist.

Alla svenskar är aktuella för VM-spel, enligt Johan Garpenlöv. Men det är tydligt att Nicklas Bäckström respektive Henrik Lundqvist står högst upp på önskelistan.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sverigesradio.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista