Commander Crowe. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX.
trav

Commander Crowe vann topploppet i Oslo

2:15 min

Oslo Grand Prix, det högklassiga loppet med två veckor kvar till Elitloppet, vanns av numera fransktränade Sverige-bekantingen Commander Crowe.

Christophe Martens satt i vinnarsulkyn och körde hem segerchecken på 1 500 000 kronor. Loppet är ett halvvarv längre än Elitloppet, alltså 2100 meter. Segertid blev fina 1.11,5.

Den ljusbrune fuxen Commander Crowe, som vi minns som segerstaplare i Sverige för ett par år sedan, var favoritspelad i detta mycket vassa motstånd, Publiken fick rätt, hästen vann till oddset 3,19.

Kusken styrde till täten efter 600 meter och höll undan på upploppet, även om Björn Goop med Quarcio du Chene spurtade strålande bra till andraplatsen Goops häst hade haft en vilsam resa invändigt, kom ut perfekt och närmade sig på upploppet.

Commander Crowe är uttagen och klar till Elitloppet. Söndagens insats kan öppna för ytterligare en svenskbiljett, till Quarcio du Chene, om Goop-stallet nu vill vara med.

Amerikanen Arch Madness gick till tät från start, men hamnade sedan i rygg på ledaren. Fjolårsvinnaren var godkänd, kom aldrig ut i rygg på vinnaren och har nog mycket sparat till Solvalla.

En jättebesvikelse var franske Timoko, som såg kantig och rent usel ut. Den franske femåringen (ung!) har mycket goda meriter men galopperade med ett halvvarv kvar.

Det var en blåsig och kulen dag på Bjerke-banan i Oslo, men det serverades mycket trav på toppnivå.

Lutfi Kolgjinis häst Raja Mirchi var glansfull när han från spår 6 gick direkt till spets och vann ett finfint lopp för fyra- och femåriga hästar över medeldistans.

Raja Mirchi vann före Stig H Johansson-tränade Formula One och Björn Goops Global Money.

Goop fick senare revansch när han vann Micro Cup, ett lopp med försök och final. Han vann med nr 3 Classic Grand Cru, hästen som ifjol var tvåa i Oslo Grand Prix.

En häst som var inbjuden till Oslo Grand Prix, men där tränaren tackade nej, var den svenske superkometen i höstas och den här våren, Sanity.

Hans tränare Malin Löfgren matcher försiktigt, och klokt, som det känns.

Sanity kör inget mer lopp innan han och kusken Johnny Takter kommer ut till Elitloppet om två veckor. Det väntar ett viktigt träningspass, ett tufft jobb, på Solvalla på onsdag.

Bengt Skött
bengt.skott@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista