Foto: Michael Sohn/Scanpix.
tysk fotboll

Maktskifte i tysk klubbfotboll

Daniel Alling rapporterar från Berlin: Är det maktskifte inom tysk fotboll?
5:02 min

Borussia Dortmund har snuvat storklubben Bayern München på både ligatiteln och den tyska cuptiteln denna säsong.

När det dortmundska segerjublet steg mot kvällsskymningen på olympiastadion här i Berlin strax efter 22 igår kväll, likt en enorm gulsvart rökpelare och speakern förkunnade att Borussia Dortmund var cupvinnare i tyskland 2012, var det som att ingen egentligen förstod vad som hade hänt.

Jo, klart man fattade att Dortmund hade slagit Bayern med 5-2, alla kan ju läsa och räkna, men ändå det var något svårbegripligt med resultatet:

– Fem mål mot Bayern, det är rent sensationellt, sa Dortmunds lagkapten Sebastian Kehl i segerintervju efter matchen.

Och Dortmunds tränare Jürgen Klopp hittade inte riktigt orden:

– Det är ofattbart, vi kommer behöva lite tid för att bearbeta det här, sa han både på den officiella presskonferensen och i ZDFS fotbollsprogram en liten stund efter matchen.

Och Tysklands president Joachim Gauck som delade ut bucklan till Dortmund var inne på samma linje:

– Väldigt få här på stadion hade förväntat sig en dortmundseger med den här marginalen, sa Joachim Gauck. Även han sökte efter orden att förklara vad egentligen hade hänt.

För det är en sak att Bayern München förlorar bundesligatiteln två år i rad till Dortmund, det är en sak att man nu har fem förluster i rad mot Dortmund, men det var liksom en helt annan sak att man fick storstryk på lördagskvällen, ja rentav blev förnedrade, när man inför 75 000 åskådare i Berlin och miljontals tittare runt om i Tyskland i årets match i landet, verkligen skulle bevisa att man fortfarande är nummer 1 trots allt.

Intresset återspeglas av att sammanlagt upp mot 800 000 biljettansökningar hade nått de båda klubbarna och det tyska fotbollförbundet.

Matchens lirare, den lille japanen Kagawa gjorde 1-0 för Dortmund efter några minuter spel och när de gulsvartas polske målkung Robert Lewandowski dunkade in 4-1 i början av andra halvlek fick dortmundradion fnatt av det obegripliga.

5-2, Dortmunds första dubbel under en säsong i klubbens över 100 åriga historia och tredje titeln i rad var ett faktum, men alltså, det inte det som var snackise, utan det förnedringen av Bayern alla pratade om. Bayern- spelarna själva hade uppenbarligen snackat ihop sig i omklädningsrummet när det gällde vad som skulle sägas efteråt.

Ja, i Bayerns värld hade man man själva varit det bättre laget och hade bara förlorat matchen på grund egna misstag som Dortmund utnyttjade.

Och sant, så var det ju å ena sidan, Bayerns lag, som ska spela Champions league-final på lördag gjorde hårresamde misstag, men att Bayern skulle var det bättre laget egentligen var det få andra som tyckte.

Nej, många såg i stället i resultatet en möjlig bekräftelse på att det som oftast ansetts som omöjligt i tysk fotobll, men som börjat antydas, nämligen att Bayern Munchen nu fått en inhemsk motståndare som på allvar, och även på lång sikt, utmanar Munchen om platsen som nr i Tysk fotboll.

Münchens toppforward Mario Gomez var dock stor i nederlagets stund vid Radiosportens mikrofon.

– Det här betyder att Dortmund varit bättre än oss, det är bittert, och nu vill vi hemskt gärna vinna Champions League-finalen i stället, sa han utan omsvep.

Och Dortmunds tränare Jürgen Klopp var trots allt försiktig i all tal om maktskifte:

– Vi vill bara spela bra fotboll egentligen, de här snacket om vem som är nummer 1 eller två intressar oss överhuvudtaget inte och skulle Bayern vinna på lördag skulle jag bli väldigt glad, sa Jürgen Klopp till Radiosporten.

På den andra punkten tror jag Klopps ord, men på den första, att det inte skulle spela någon roll vem som är nr 1 eller två i Tyskland: Inte en chans.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".