Foto: Björn Larsson-Rosvall/Scanpix

Christian Olsson: "Släpper taget om min dröm"

3:55 min

Det var ett riktigt svårt beslut att lägga av med tresteget, sa Christian Olsson.

– Att ta mig tillbaka till OS i London och ta en medalj. Jag hade inte behövt ta guld men bara vara med och slåss om medaljerna, så beskrev Olsson den dröm han nu tvingats ge upp.

På presskonferensen berättade Olsson att han redan under landslagslägret i San Diego tvingades inse att foten inte håller. Men det har inte varit ett lätt beslut, berättar Olsson för Radiosporten.

– Jag tror de flesta idrottare som fått upplevt stora arenor och känna den adrenalinkick det ger är lite oroliga för att hitta någon slags ersättning för den kicken i nästa del av livet. Men man får ta det som det kommer, alla idrottar kommer få uppleva den här dagen, det är ett faktum.

Men den aktiva idrottskarriären är inte över helt.

Nu tänker Olsson sluta en cirkel genom att tävla i höjdhopp, grenen som han startade karriären med. Men detta blir bara på en nationell nivå.

– Jag ska försöka lite. Jag har inget SM-guld i höjdhopp, jag har både i längdhopp och tresteg, så kanske kan jag avsluta det här på ett bra sätt.


Så var presskonferensen:

15.22 – Prestationsmässigt kommer inte någonting i närheten av ett OS-guld. Både för mig som idrottare och för omgivningen. Att vara olympisk mästare är något speciellt, säger Olsson på en fråga om vilket hans bästa minne från karriären är.

15.20 – 2016 var aldrig med i planerna. Det var OS i London jag varit inriktad på. Så även om jag tagit paus hade det inte funnits något sätt att lösa det med foten.

15.18 – Jag har missat så många mästerskap de senaste åren att det varit mer överraskande om jag kommit till ett mästerkap än om jag missat det.

15.16 – Jag tror att den smällen jag fick i Sydkorea, när jag slog av brosk i finalen, tror jag gav mig nya problem. Så det var inte bara det gamla utan också nya reaktioner i kroppen.

15.13 – Annars vet jag inte vad som kommer nu efter karriären. Jag är väldigt intresserad av att fortsätta med idrotten på något sätt. Med sports buisness eller idrottspolitik. Men det har varit en stor rädsla att sluta med friidrotten.

15.12 – Jag kommer inte sluta med friidrotten helt och hållet. Jag tänker fortsätta med höjdhopp men då bara på nationell nivå, säger Olsson som då sluter cirkeln eftersom han började med denna gren.

15.11 – När jag sa att jag skulle hem från San Diego för att operera mig var det en vit lögn. Jag visste redan då att jag skulle sluta.

15.11 – Det var jobbigt att ta det här beslutet. Jag ville inte släppa taget om min dröm.

15.10 – Drivkraften har varit att jag älskar det jag gör. Jag älskar tresteg och jag älskar friidrottscirkusen.

15.10 – Jag hade jättegärna tagit arton meter. Jag tror att jag hade kunnat klara detta om jag varit lite mer pressad under min bra period. Sedan satte skadorna käppar för att jag skulle klara detta.

15.09 – Jag har också bestämt mig för att inte göra några fler operationer. Jag har ett liv efter friidrotten, och jag vill att det ska vara så normalt som möjligt. Jag vill kunna spela fotboll med min son.

15.08  Jag tog beslutet att göra en sjunde operation för min fotled för att jag ville satsa mot London. I början kändes det också bra, men sedan fick jag en trögare och trögare känsla. För att motverka detta har jag tagit korteson, men nu fungerade det bara i två veckor innan det blev sämre igen, säger Olsson.

15.07 – Det har varit en tumultartad tid för mig mentalt. Jag har beslutat att lägga friidrottsskorna på hyllan, inte för att jag vill utan för att jag måste

15.06 – Jag har haft ett läge sedan San Diego där det mer och mer gått upp för mig att min fotled inte är kapabel, säger Olsson.

15.05 Nu börjar presskonferensen.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista