Skadad Nordén tvingas ändra OS-laddningen

2:48 min

Lisa Nordén, triathlonstjärnan som tog VM-guld för två år sedan, går en kapplöpning med tiden. En färsk bristning i en vadmuskel tvingar henne till rehab och ett omstöpt sommarschema.

Det var på en lättare löptur längs den vackra stranden i San Diego det hände, säger Nordén till Radiosporten. Jag sprang väl lite snedbelastat efter en lång flygning dagen före. Nästa morgon vaknade jag med smärta, och när jag fick det undersökt på sjukhus i Arizona några dagar senare visade det sig vara en två centimeter lång bristning i den högra vaden.

Något som skapade extra oro var att hon fick en likartad bristning på exakt samma ställe i benet så sent som i november ifjol.

Det var några mörka tankar i början. Vi visste ju inte hur de närmaste veckorna eller månaderna skulle se ut. OS-loppet körs ju i London den 4 augusti, så det där kom olägligt, säger hon.

Hon kunde fortsätta som planerat med sim- och cykelträning, men det viktigaste var att hon kom snabbt igång med ett rehab-program för vaden, med bara försiktig löpning.

Det blir nog en form av rehab ända till den 4 augusti! Bristningen läker ganska snabbt, men det gäller ju att bygga upp styrkan.

Upplägget för sommaren förändrades helt och hållet efter skadan. I stället för att träna hårt och metodiskt i sommarbasen ”hemma” i Davos hoppas hon i stället tävla lite mer, med sikte på VM-serietävlingen i Kitzbühel runt midsommar och en mindre tävling i Ungern något senare.

Till OS-staden London anländer hon bara fyra dagar före sin egen tävling, som för övrigt avgörs på flacka, kurviga banor i och runt Hyde Park i centrala London.

– Jag längtar dit, men givetvis har jag först ett par jätteviktiga månader framför mig, säger Lisa Nordén.

Det finns också en revanschlust efter en svag 18:e plats i OS-debuten i Peking. Men sedan dess har hon framför allt förbättrat prestandan i simningen, vilket bidrog till VM-guldet i sprint i Lausanne 2010.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sr.se